EPB-eisen en wetgeving voor laadpunten in België: een overzicht van Brussel, Wallonië, Vlaanderen en Europa – Les exigences PEB et législation sur les points de recharge en Belgique : aperçu de Bruxelles, Wallonie, Flandre et l’Europe

— Version française ci-dessous —

In de afgelopen jaren heeft België aanzienlijke vooruitgang geboekt in de regelgeving rondom laadpunten voor elektrische voertuigen. De Europese richtlijn inzake de energieprestaties van gebouwen (EPBD) is hierbij een belangrijke drijfveer. Elk gewest heeft deze richtlijn vertaald naar specifieke regels en verplichtingen om de transitie naar o.a. duurzame mobiliteit te ondersteunen, waaronder de verplichting om te voorzien in laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op parkings bij gebouwen.

In deze blogpost geven we een overzicht van de huidige wetgeving in Brussel, Wallonië en Vlaanderen. Tot slot werpen we een blik op de toekomstige Europese wetgeving die voorlopig nog niet van kracht is in ons land.

Wetgeving in Brussel

In Brussel gelden er sinds 2022 specifieke regels voor een minimale voorziening in oplaadpunten op parkings, afhankelijk van het gebruik van de parking. Het minimumpercentage aan oplaadpunten is ook afhankelijk van het aantal parkeerplaatsen voorzien in de milieuvergunning van de parking. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreft dit parkings met  ≥10 plaatsen. De oplaadpunten dienen in de meeste gevallen gefinancierd te worden door de houder van de milieuvergunning.

Kantoorparkings moeten vanaf 1 januari 2025 voor minstens 10% van de parkeerplaatsen voorzien zijn van elektrische laadinfrastructuur, met een minimum van 2 oplaadpunten. Dit percentage stijgt naar 20% in 2030 en 30% in 2035. Voor nieuwe parkings van niet-woongebouwen, geldt onmiddellijk de verplichting voor 2035.

Voor parkings van woningen geldt vanaf 2025 dat elke bewoner met een elektrisch voertuig of plug-in hybride recht heeft op het installeren van een oplaadpunt op zijn parkeerplaats. In mede-eigendommen heeft niet elke bewoner nood aan een oplaadpunt, waardoor het oplaadpunt in vele gevallen gefinancierd zal worden door de bewoner zelf – de eigenaar van de parkeerplaats. Idealiter legt de vereniging van mede-eigendommen (de VME) samen voor de basisinfrastructuur van de oplaadpunten, al toont de praktijk dat dit niet elke bewoner bereid is om mee te investeren in laadinfrastructuur waar hij op dat moment geen nood aan heeft.

Voor andere parkings, zoals openbare parkings en parkings bij handelszaken, gelden vergelijkbare stapsgewijze verplichtingen als voor de kantoorparkings, waar vanaf 1 januari 2025, 2030 en 2035 respectievelijk 5%, 10% en 20% van het aantal plaatsen voorzien wordt met oplaadpunten, tevens met een minimum van 2 oplaadpunten.

Bijkomende informatie, specifieke veiligheidsvoorwaarden voor het plaatsen van oplaadpunten en voorschriften voor overdekte parkings kunnen worden geraadpleegd in het besluit van 29/09/2022. We verwijzen ook door naar de gidsen voor de installatie van een laadpaal aan eengezinswoningen, mede-eigendommen en kantoren, te vinden op Electrify.Brussels.

Ook goed om te weten: in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen geen publieke oplaadpunten aangevraagd worden. Op Electrify.Brussels kan er wel gemeld worden aan Sibelga waar er laadpalen nodig zijn.

Met The New Drive zijn we sinds 2022 aan de slag als Facilitator Laadinfrastructuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in opdracht van Leefmilieu Brussel. U kan bij ons terecht met al uw vragen omtrent laadinfrastructuur in het gewest op facilitator.laadinfra@leefmilieu.brussels.

Wetgeving in Vlaanderen

Sinds 11 maart 2021 gelden in Vlaanderen specifieke verplichtingen voor de installatie van laadinfrastructuur op parkeerterreinen bij gebouwen. De eisen verschillen afhankelijk van het type gebouw, de aard van de werkzaamheden (nieuwbouw of ingrijpende renovatie) en het aantal parkeerplaatsen. Een ingrijpende renovatie wordt binnen deze context verstaan als een renovatie van een (parkeer)gebouw waarbij meer dan 25% van de oppervlakte in renovatie gaat. Voor bestaande niet-woongebouwen gelden er eveneens verplichtingen vanaf 2025.

Voor woongebouwen waarvoor sinds 11 maart 2021 een omgevingsvergunning is aangevraagd voor nieuwbouw (met ≥2 parkeerplaatsen) of ingrijpende renovaties (met ≥10 parkeerplaatsen), is het niet verplicht om meteen oplaadpunten te installeren. Wel moet ervoor worden gezorgd dat de installatie van laadpunten in de toekomst mogelijk is door elektriciteitsleidingen aan te leggen (voorbekabeling) of ten minste kabelgoten te voorzien. Belangrijk hierbij is dat opritten van woningen niet als parkeerplaats worden beschouwd. Een binnengarage met≥2 plaatsen wordt bij nieuwbouw echter wel beschouwd als parking. Voor bestaande woongebouwen gelden geen verplichtingen.

Voor niet-woongebouwen, zoals handelszaken en kantoorcomplexen, gelden strengere eisen. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties uitgevoerd sinds 11 maart 2021 moeten parkeerterreinen met meer dan 10 plaatsen worden uitgerust met minstens twee laadpunten. Daarnaast worden minstens één op de vier plaatsen voorzien met voorbekabeling of kabelgoten. Vanaf 2025 moeten alle bestaande niet-woongebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen minimaal twee laadpunten hebben.

Wil u meer weten over de verplichtingen in Vlaanderen? Ontdek alle details hier. Bij The New Drive hebben we al talloze bedrijven succesvol geadviseerd en begeleid bij de uitrol van laadpunten op hun parkings. Heeft u vragen of wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem gerust contact op met onze experts!

Wetgeving Wallonië

In Wallonië wordt er bij woongebouwen onderscheid gemaakt tussen gebouwen voor individuele bestemming (zoals ‘gewone’ woningen en appartementen) en gebouwen voor collectieve bestemming (zoals rusthuizen en kostscholen). Op parkeerterreinen met meer dan 10 parkeerplaatsen van woongebouwen voor individuele bestemming, die sinds 11 maart 2021 een omgevingsvergunning voor nieuwbouw of ingrijpende renovatie hebben aangevraagd, moeten verplicht kabelgoten getrokken worden naar elke parkeerplaats. Niet-woongebouwen en gebouwen voor collectieve bestemming die nieuw zijn of onder ingrijpende renovatie zijn, met een parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen, dienen ook vanaf 2021 voorzien te worden van kabelgoten voor 1 op 5 van de parkeerplaatsen. Ze moeten eveneens voorzien worden met minstens 1 oplaadpunt.

Vanaf 2025 moeten ook bestaande niet-woongebouwen en woongebouwen voor collectieve bestemming met meer dan 20 parkeerplaatsen ook voldoen aan deze eisen: kabelgoten voor 1 op de 5 parkeerplaatsen en minstens 1 laadpunt per parking.

Meer weten over de EPB-wetgeving en de verplichtingen rond laadpalen in Wallonië? Klik hier voor meer informatie. Ook voor Wallonië staan onze experts klaar om u te ondersteunen en mee te denken over oplossingen die aansluiten bij uw specifieke situatie.

Toekomstige Europese wetgeving

De Europese Unie heeft een vierde richtlijn betreffende de energieprestatie van gebouwen ingevoerd, die op 29 mei 2024 in werking is getreden, maar nog moet omgezet worden in gewestelijke wetgeving in België. Deze richtlijn stelt minimale eisen voor nieuwe en gerenoveerde niet-woongebouwen met meer dan vijf parkeerplaatsen, waaronder minstens één laadpunt per vijf parkeerplaatsen en voorbekabeling voor minstens 50% van de parkeerplaatsen. Voor bestaande niet-woongebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen moeten tegen 1 januari 2027 minstens één laadpunt per tien parkeerplaatsen of kabelgoten voor 50% van de parkeerplaatsen worden voorzien. Naast regelgeving omtrent oplaadpunten, voegt de nieuwe wetgeving ook verplichtingen voor het voorzien van fietsparkings in. De lidstaten moeten uiterlijk op 29 mei 2026 de nodige wetten en regels invoeren om te voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving.

U vindt de Europese wettekst hier terug.

Conclusie

De regelgeving voor laadpunten in Brussel, Wallonië en Vlaanderen is gericht op het ondersteunen van de transitie naar duurzame mobiliteit, maar er zijn aanzienlijke verschillen in de aanpak en de specifieke verplichtingen. De toekomstige Europese wetgeving zal verdere harmonisatie en versterking van deze regels brengen, wat bijdraagt aan een consistente en efficiënte uitrol van laadinfrastructuur in heel België.


Ces dernières années, la Belgique a fait des progrès significatifs dans la réglementation des bornes de recharge pour véhicules électriques. La directive européenne sur la performance énergétique des bâtiments (DPEB) est un élément clé à cet égard. Chaque région a traduit cette directive en règles et obligations spécifiques pour soutenir la transition vers, entre autres, la mobilité durable, y compris l’obligation de fournir une infrastructure de recharge pour les véhicules électriques dans les parkings des bâtiments.

Dans cet article, nous donnons un aperçu de la législation actuelle à Bruxelles, en Wallonie et en Flandre. Enfin, nous jetons un coup d’œil sur la future législation européenne qui n’est pas encore en vigueur dans notre pays pour le moment.

Législation à Bruxelles

À Bruxelles, des règles spécifiques prévoyant un nombre minimum de points de recharge dans les parkings sont en place depuis 2022, en fonction de la destination du parking. Le pourcentage minimum de bornes de recharge dépend également du nombre de emplacements de stationnement prévues dans le permis d’environnement du parking. En Région de Bruxelles-Capitale, il s’agit des parkings de ≥10 emplacements de stationnement. Dans la plupart des cas, les bornes de recharge doivent être financées par le titulaire du permis d’environnement.

À partir du 1er janvier 2025, les parkings des bureaux devront être équipés d’une infrastructure de recharge électrique pour au moins 10 % des emplacements de stationnement, avec un minimum de deux points de recharge. Ce pourcentage passera à 20 % en 2030 et à 30 % en 2035. Pour les nouveaux parkings de bâtiments non résidentiels, l’obligation de 2035 s’applique immédiatement.

Pour les parkings de logements, à partir de 2025, tout résident possédant un véhicule électrique ou hybride rechargeable aura le droit d’installer une borne de recharge sur son emplacement de stationnement. Dans les copropriétés, tous les résidents n’ont pas besoin d’une borne de recharge. Dans de nombreux cas, la borne de recharge sera donc financée par le résident lui-même, c’est-à-dire le propriétaire de l’emplacement de stationnement. Idéalement, l’association des copropriétaires (ACP) cofinancera l’infrastructure de base de la borne de recharge, mais la pratique montre que certains résidents ne sont pas prêts à co-investir dans une infrastructure de recharge dont ils n’ont pas besoin à ce moment-là.

Les autres parkings, tels que les parkings publics et les parkings des commerces, sont soumis à des obligations progressives similaires à celles des parkings de bureaux, où 5 %, 10 % et 20 % du nombre d’emplacements de stationnement seront équipés de bornes de recharge à partir des 1er janvier 2025, 2030 et 2035 respectivement, avec un minimum de 2 bornes de recharge.

Des informations supplémentaires, des conditions de sécurité spécifiques pour l’installation de bornes de recharge et des réglementations pour les parkings couverts peuvent être consultées dans la décision du 29/09/2022. Nous vous renvoyons également aux guides pour l’installation d’une borne de recharge dans les maisons unifamiliales, les copropriétés et les bureaux, disponibles à electrify.brussels.

Bon à savoir: aucune borne de recharge publique ne peut être demandée dans la Région de Bruxelles-Capitale. Sur electrify.brussels vous pouvez signaler à Sibelga les endroits où des bornes de recharge sont nécessaires. Depuis 2022, pour le compte de Bruxelles Environnement, The New Drive travaille en tant que facilitateur d’infrastructure de recharge dans la Région de Bruxelles-Capitale. Pour toutes vos questions concernant l’infrastructure de recharge dans la région, veuillez nous contacter à l’adresse suivante : facilitateur.bornes@environnement.brussels.

Législation en Flandre

Depuis le 11 mars 2021, des obligations spécifiques s’appliquent en Flandre pour l’installation d’infrastructure de recharge dans les parkings des bâtiments. Les exigences varient en fonction du type de bâtiment, de la nature des travaux (nouvelle construction ou rénovation importante) et du nombre d’emplacements de stationnement. Dans ce contexte, on entend par rénovation importante la rénovation d’un bâtiment (de stationnement) dont plus de 25 % de la surface est rénovée. Pour les bâtiments non résidentiels existants, les obligations s’appliquent également à partir de 2025.

Pour les bâtiments résidentiels pour lesquels un permis d’urbanisme a été demandé depuis le 11 mars 2021 pour une nouvelle construction (avec ≥2 emplacements de stationnement) ou des rénovations importantes (avec ≥10 emplacements de stationnement), il n’est pas obligatoire d’installer des bornes de recharge immédiatement. Toutefois, il faut veiller à ce que l’installation de bornes de recharge soit possible à l’avenir en posant des lignes électriques (pré-câblage) ou en prévoyant au moins des goulottes pour câbles. Il est important de noter que les allées privées ne sont pas considérées comme des emplacements de stationnement. Toutefois, un garage intérieur de ≥2 emplacements de stationnement est considéré comme un espace de stationnement dans les nouveaux bâtiments. Aucune obligation ne s’applique aux bâtiments résidentiels existants.

Des exigences plus strictes s’appliquent aux bâtiments non résidentiels, tels que les complexes commerciaux et de bureaux. Dans les nouveaux bâtiments et les rénovations importantes effectuées depuis le 11 mars 2021, les parkings de plus de 10 emplacements de stationnement doivent être équipés d’au moins deux bornes de recharge. En outre, au moins une place sur quatre sera équipée de pré-câblage ou des goulottes pour câbles. À partir de 2025, tous les bâtiments non résidentiels existants comptant plus de 20 emplacements de stationnement devront être équipés d’au moins deux points de recharge.

Vous voulez en savoir plus sur les obligations en Flandre ? Découvrez tous les details ici. Chez The New Drive, nous avons déjà conseillé et guidé avec succès de nombreuses entreprises dans le déploiement de points de charge dans leurs parkings. Vous avez des questions ou vous voulez savoir comment nous pouvons vous aider ? N’hésitez pas à contacter nos experts !

Législation en Wallonie

En Wallonie, les bâtiments résidentiels se distinguent entre les bâtiments à usage individuel (tels que les maisons et appartements) et les bâtiments à usage collectif (tels que les maisons de repos et les internats). Dans les parkings de plus de 10 emplacements de stationnement de bâtiments résidentiels à usage individuel ayant fait l’objet d’une demande de permis d’environnement pour une nouvelle construction ou une rénovation importante depuis le 11 mars 2021, il est obligatoire de tirer des goulottes pour câbles jusqu’à chaque emplacement de stationnement. Les bâtiments non résidentiels et les bâtiments à destination collective, neufs ou faisant l’objet d’une rénovation importante, qui disposent d’une aire de stationnement de plus de 10 emplacements de stationnement, doivent également être équipés de goulottes pour câbles pour 1 emplacement de stationnement sur 5 à partir de 2021. Ils doivent également être équipés d’au moins une borne de recharge.

À partir de 2025, les bâtiments non résidentiels existants et les bâtiments résidentiels à usage collectif comptant plus de 20 emplacements de stationnement devront également se conformer à ces exigences : des canalisations de câbles pour 1 emplacement de stationnement sur 5 et au moins une borne de recharge par emplacement de stationnement.

Vous souhaitez en savoir plus sur la législation et les obligations de l’EPB en matière de bornes de recharge en Wallonie ? Cliquez ici pour plus d’informations. Pour la Wallonie également, nos experts sont prêts à vous soutenir et à réfléchir avec vous à des solutions adaptées à votre situation spécifique.

Future législation européenne

L’Union européenne a introduit une quatrième directive sur la performance énergétique des bâtiments, qui est entrée en vigueur le 29 mai 2024, mais qui doit encore être transposée dans la législation régionale en Belgique. Cette directive fixe des exigences minimales pour les bâtiments non résidentiels neufs et rénovés de plus de cinq emplacements de stationnement, y compris au moins une borne de recharge pour cinq emplacements de stationnement et un pré-câblage pour au moins 50 % des emplacements de stationnement. Pour les bâtiments non résidentiels existants de plus de 20 emplacements de stationnement, au moins une borne de recharge pour 10 places de stationnement ou un pré-câblage pour 50 % des emplacements de stationnement doivent être installés d’ici le 1er janvier 2027. En plus des réglementations sur les bornes de recharge, la nouvelle législation insère également des obligations pour la mise à disposition de parkings à vélos. Les États membres doivent introduire les lois et règlements nécessaires pour se conformer à la nouvelle législation européenne d’ici le 29 mai 2026.

Vous pouvez trouver le texte juridique européen ici retour.

Conclusion

Les réglementations relatives aux bornes de recharge à Bruxelles, en Wallonie et en Flandre visent à soutenir la transition vers une mobilité durable, mais il existe des différences significatives dans l’approche et les obligations spécifiques. La future législation européenne permettra d’harmoniser et de renforcer ces règles, contribuant ainsi à un déploiement cohérent et efficace de l’infrastructure de recharge dans toute la Belgique.

Voor Netwerkorganisaties