Waarom is snelladen belangrijk?
De meeste bestuurders van EV’s laden hun auto thuis, op het werk of bij een publieke laadpaal. Maar tijdens lange ritten is het essentieel om snel weer verder te kunnen. Hier komen snelladers in beeld. Deze zorgen ervoor dat een accu binnen 20 tot 30 minuten grotendeels is opgeladen. Het vermogen van een lader wordt uitgedrukt in kilowatt (kW), waarbij alles boven de 50 kW wordt beschouwd als snelladen.
Snelladers werken met gelijkstroom (DC), in tegenstelling tot reguliere laadpalen die wisselstroom (AC) leveren. Bij het snelladen wordt de interne omvormer van het voertuig omzeild waardoor de batterij rechtstreeks kan opgeladen worden. De omvormer zit hier in de DC-laadpaal zelf. Hoe hoger het vermogen van de snellader, hoe sneller de auto wordt geladen, mits de auto dit aankan. De nieuwste snelladers kunnen tot 400 kW leveren.
De groei van de snellaadinfrastructuur in België
Uit de meest recente gegevens (december 2024) blijkt dat België nu beschikt over 1.886 snellaadstations met in totaal 4.626 snellaadpunten (connectoren).
De verdeling naar vermogen is als volgt:
- Traag DC (<50 kW): 229 laadpunten
- Snel DC (50 – 150 kW): 1.153 laadpunten
- Level 1 – ultrasnel DC (150 – 350 kW): 2.732 laadpunten
- Level 2 – ultrasnel DC (>350 kW): 512 laadpunten
Ter vergelijking: in december 2023 waren er 2.459 snellaadpunten in België. Dit betekent dat de capaciteit in een jaar tijd met bijna 90% is toegenomen. Vooral ultrasnelle laadpunten (>150 kW) kenden een forse groei, van 1.664 in 2023 naar 3.244 in 2024.
Volgens het forecastmodel van The New Drive zal het aantal DC-laders in België de komende jaren sterk blijven groeien. Tegen 2030 verwachten we ongeveer 10.000 snellaadpunten. Dit betekent dat de uitrol van laadinfrastructuur nog jarenlang in een stroomversnelling zal blijven.
Opmerkelijke groeiers
De Belgische markt voor snelladen is in snel tempo gefragmenteerd, vergelijkbaar met de evolutie in Frankrijk. Het aantal Charge Point Operators (CPO’s) is gestegen van 30 naar ongeveer 60 in één jaar. Toch wordt de helft van alle snellaadpunten in België in 2024 nog steeds beheerd door slechts vijf grote spelers.
Europese marktleiders zoals Allego, IONITY, Tesla, Shell en TotalEnergies zijn sterk vertegenwoordigd, maar ook lokale spelers zoals Sparki, Powerland, Optiload en Smappee nemen een steeds grotere rol in
- Allego zag een forse toename dankzij langlopende B2B-partnerschappen in 2022, waarbij het grote locaties op snelwegen en tankstations veiligstelde voor de installatie van ultrasnelle laders.
- Sparki kende een groei van meer dan 100% en bouwde sinds 2023 uitsluitend ultrasnelle laadpunten (>300 kW) via exclusieve lokale samenwerkingen. Ondanks dat het slechts op de vijfde plaats staat qua aantal laadpunten, is het met 95 MW aan beschikbaar vermogen de op één na grootste speler op de markt.
- Electra is de grootste stijger en heeft zich binnen korte tijd opgewerkt tot een koploper in zowel het aantal laadpunten als de totale laadcapaciteit. Het bedrijf werd opgericht in 2021 en begon zijn activiteiten in België in juni 2023, na een eerdere uitrol in Frankrijk
Snelladen in Vlaanderen
Van de totale Belgische snellaadinfrastructuur bevindt een groot deel zich in Vlaanderen:
- Totaal aantal snellaadpunten: 3.227
- Aantal ultrasnelle laadpunten (>150 kW): 2.296
Ook de locaties langs de snelwegen worden uitgebreid. Momenteel zijn er 95 snellaadlocaties langs de snelwegen, waarvan 71 met ultrasnelladers. Tegen eind 2025 worden hier nog eens 35 locaties aan toegevoegd.
Prijs van snelladen
Snelladen is duurder dan AC laden. De prijzen verschillen per exploitant/aanbieder. Bij The New Drive doen we maandelijks een benchmark van de laadprijzen.
Prijzen uit onze laatste benchmark:
- Gemiddeld € 0.72 / kWh bij een interlokale snellader
- Gemiddeld € 0.75 / kWh bij een snellader langs de snelweg
Langs of nabij de snelweg zijn vaak de grotere en gekende CPO’s (Charge Point Operators) aanwezig. Zij hanteren in de meeste gevallen een vaste netwerkprijs. De prijzen van kleinere aanbieders zijn meestal variabel. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de gemiddelde prijs per kWh bij een aantal belangrijke aanbieders van snellaadinfrastructuur.

Snelladen voor elektrische vrachtwagens
Snelladen speelt een cruciale rol in de elektrificatie van vrachtvervoer. Elektrische vrachtwagens hebben grotere batterijen en een hoger energieverbruik dan personenauto’s, wat betekent dat ze snelladers met hoge vermogens nodig hebben om efficiënte logistieke operaties te garanderen.
Om elektrische vrachtwagens vlot te laten laden tijdens rustpauzes of op logistieke hubs, worden megawattladers ontwikkeld. Deze laders, met vermogens tot 1 MW (1.000 kW), kunnen een vrachtwagen op korte tijd opladen. Dit is een positieve evolutie om stilstand te minimaliseren en elektrisch vrachtvervoer rendabeler te maken. Momenteel laden elektrische vrachtwagens vaak nog aan maximaal 400 kW.
Bovendien wordt er gewerkt aan een netwerk van strategisch geplaatste laadstations langs belangrijke transportcorridors. Dit maakt het mogelijk om langeafstandsritten met elektrische vrachtwagens haalbaar te maken zonder logistieke vertragingen. The New Drive rondde recent een studie af in samenwerking met Arcadis en MOW waarin de laadbehoefte van Zero emissie vrachtvervoer onderzocht werd. Door de uitbreiding van snelladers met ultrahoge vermogens wordt elektrische mobiliteit ook voor het vrachtverkeer een realistisch en duurzaam alternatief voor dieselvoertuigen.
Europese doelstellingen voor laadinfrastructuur
De Europese Unie heeft ambitieuze doelen gesteld om de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen uit te breiden. De Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) is een Europese verordening die bindende doelstellingen oplegt voor de uitrol van laadinfrastructuur en alternatieve brandstoffen binnen de EU. Uiterlijk in 2026 moeten langs het TEN-T-kernnetwerk – het belangrijkste Europese transportnetwerk – minstens om de 60 km snellaadstations voor personenauto’s beschikbaar zijn, met een vermogen van minstens 400 kW, oplopend tot 600 kW tegen 2028.
Voor vrachtwagens en bussen komen er om de 120 km laadstations met een vermogen tussen 1.400 en 2.800 kW, die tegen 2028 op minstens de helft van de hoofdwegen van de EU operationeel moeten zijn.
Expertise The New Drive
Wij bij The New Drive volgen de uitrol van laadinfrastructuur op de voet en zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven en overheidsorganisaties in het vergroenen van hun vloot. Met onze expertise helpen we organisaties bij de overstap naar elektrische mobiliteit en de implementatie van slimme laadoplossingen. We begeleiden hen bij locatiebepaling, potentieel inschatting en de ontwikkeling van een sterke businesscase, evenals bij het tenderproces voor laadinfrastructuur. Of het nu gaat om laadinfrastructuur, beleidsadvies of wagenpark optimalisatie, wij staan klaar om de transitie naar een duurzame toekomst te begeleiden.
Bronnen:
https://wegenenverkeer.be/nieuws/op-95-locaties-vandaag-ultrasnelladen-langs-snelwegen-vlaanderen
https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/transport-mode/road/belgium/infrastructure
https://www.mobilitydashboard.be/nl/ev/charging-points-map
https://www.gireve.com/beyond-ev-charging-10-how-ultra-fast-charging-evolved-in-belgium/