Mobiliteitsdata is niet meer weg te denken binnen het hedendaagse mobiliteitsbeleid en wordt meer en meer gebruikt om onderbouwde beleidsbeslissingen te nemen. In een context waarin het opzetten van een data gedreven werking prominenter wordt in alle lagen van de overheid, worden ook de hiaten van de benodigde data tastbaar. Zo detecteren verschillende entiteiten van de Vlaamse overheid, waaronder VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij), VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap), DMOW (Departement Mobiliteit en Openbare Werken) en ABB (Agentschap Binnenlands Bestuur), een gebrek aan mobiliteitsdata op het lokale wegennet.
Een inventarisatie van ‘de concrete klimaatuitdagingen waar lokale besturen mee geconfronteerd worden’ bracht eveneens aan het licht dat lokale mobiliteitsdata een missend stukje van de puzzel zijn. Dit is namelijk de basis van emissierapportering die in het kader van het burgemeestersconvenant wordt opgezet, een bevoegdheid waar VEKA voor instaat. Vanuit VMM is er dan weer nood aan lokale mobiliteitsdata om accuratere luchtkwaliteitsvoorspellingen te verkrijgen uit het model FLOMOVIA, het fijnmazig propagatiemodel dat gebruik maakt van verkeersmodellen van het departement Mobiliteit en Openbare Werken (dMOW).
Flankerend worden binnen het Vlaamse smart city- en mobiliteitslandschap een aantal relevante initiatieven opgetekend. Zo werkt Digitaal Vlaanderen aan een Vlaamse Smart Data Space (VSDS), waarbij de eerste uitgewerkte beleidsvelden de thema’s ‘water’ en ‘mobiliteit’ zijn. Parallel aan dit initiatief worden de semantische standaarden (OSLO Verkeersmetingen) en de technische vereisten (LDES-standaarden) vormgegeven samen met het ecosysteem rond verkeersmetingen.
Tot slot stijgt ook op lokaal niveau de vraag naar multimodale data op het grondgebied om gefundeerde beleidsbeslissingen te kunnen nemen en een sterk strategisch databeleid uit te tekenen. Dit is van belang voor het beleidsdomein ‘mobiliteit’, maar eveneens voor andere beleidsdomeinen zoals o.a. ‘klimaat en leefmilieu’ en ‘stedenbouw’.
Binnen de bredere doelstelling van het Smart Flanders-programma om lokale besturen te ondersteunen in hun groei naar de slimme stad, is het relevant om lokale besturen instrumenten aan te reiken ter ondersteuning van het opzetten van een datagedreven mobiliteitsbeleid en het verzamelen of aankopen van multimodale verkeersmetingen.
Vanuit deze invalshoeken werd een handboek vormgegeven. Gedurende het gelopen traject werd de opzet en inhoud van dit handboek afgestemd met een stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van ABB, VMM, DMOW, Digitaal Vlaanderen, het Kenniscentrum Vlaamse Steden en VVSG.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Bij de start van de opmaak van het handboek in maart 2024 werd een kwantitatieve bevraging uitgevoerd via een online enquête waarop 104 respondenten geantwoord hebben, vooral vanuit steden, gemeenten en intercommunales.
Vervolgens werden een zevental verdiepende focusgroepen georganiseerd waarbij vertegenwoordigers uit lokale besturen en intercommunales hun noden, ervaringen en beste praktijken met elkaar deelden. Deze werden gecapteerd in een uitgebreid verslag.
Op basis van de verzamelde informatie werd een selectie gemaakt van tien beleidsvragen. Dit gebeurde vooral op basis van de prioriteiten, zoals aangegeven door de lokale besturen. Daarnaast werd ook de relevantie voor de verschillende groottes van besturen in overweging genomen, samen met de beschikbaarheid van data of oplossingen en een verdeling over de thema’s mobiliteit, ruimte en klimaat.
Na de selectie van de beleidsvragen werd deskresearch uitgevoerd waarbij beschikbare documenten, studies en achtergrondinformatie verzameld werden. De geëxtraheerde inzichten werden uitgezet over de verschillende beleidsvragen. Vervolgens werden voor elke beleidsvraag een of meerdere experts geïnterviewd. Tijdens deze gesprekken werd ook gepolst naar goede voorbeelden, ervaringen, beleidsaanbevelingen, tips en aanbevelingen voor andere lokale besturen. Deze kennis werd verwerkt en uitgewerkt in de verschillende hoofdstukken. Een tussentijdse draft werd gedeeld met de ‘coalition of the doing’ (lokale besturen en intercommunales die nauw betrokken waren bij de opmaak van het handboek) om de structuur en inhoud van het document nog bij te schaven waar nodig, wat ook gebeurde.
Tot slot werd een draft van de studie opnieuw voorgelegd aan alle personen die geïnterviewd werden en alle experts die deelnamen aan de kwantitatieve bevraging en de focusgesprekken en de ‘coalition of the doing’.
Elke stap van het proces werd vooraf voorgelegd aan de stuurgroep, die zorgde voor gewaardeerde feedback en validatie van het proces.
Wat is het resultaat/ de conclusie?
Om lokale besturen te ondersteunen in het vergaren en gebruiken van mobiliteitsdata, is er een praktijkhandboek ontwikkeld samen met de lokale besturen. Het praktijkhandboek beschrijft enerzijds hoe lokale besturen meer inzicht kunnen krijgen in 11 verschillende beleidsvragen gelinkt aan mobiliteitsdata. Daarnaast beschrijft het handboek de diverse dataprocessen die van belang zijn om aan de slag te gaan met deze data, zoals het verzamelen, opslaan, verwerken en ontsluiten van de data. Tot slot bundelt het traject een aantal vaststellingen die doorheen de gesprekken met steden, gemeenten, intercommunales, vervoerregio’s, private aanbieders en entiteiten van de Vlaamse overheid aan bod kwamen.
The New Drive begeleidde procesmatig het gehele traject en gaf het handboek mee vorm, samen met MoreLion.
Wat was de uitdaging?
In september 2022 kwamen de regionale en federale ministers van mobiliteit tot een akkoord omtrent een gedeelde interfederale visie op MaaS. Binnen deze Interfederale MaaS visie werden enkele principes voorgesteld en specifieke uitdagingen geïdentificeerd:
Juridische en fiscale randvoorwaarden: ontwikkeling van een gedragscode (= code of conduct) die duidelijke regels en richtlijnen vastlegt voor alle MaaS stakeholders in België met als doel om een gelijk speelveld te creëren en vertrouwen op te bouwen bij zowel gebruikers als aanbieders.
Technische randvoorwaarden: ontwikkeling van een uniforme methode voor het verzamelen en delen van essentiële gegevens over park-and-rides en multimodale hubs in België.
Marktontwikkeling: Het definiëren van eerlijke en transparante transferprijzen (prijzen voor het overstappen tussen vervoersdiensten) en het vergroten van de beschikbaarheid van producten in MaaS-platforms. Dit bevordert gebruiksgemak, zorgt voor betaalbare opties en stimuleert samenwerking tussen verschillende vervoersaanbieders.
ITS.be zocht binnen het kader van dit project naar de geschikte partijen om deze uitdagingen op te lossen.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Voor deze uitdaging werd een samenwerking aangegaan met Movias. We konden als consortium aan de slag met de twee eerste uitdagingen. The New Drive zette zijn expertise in op de eerste uitdaging, om tot ontwerpdocument voor een gedragscode onder MaaS stakeholders te komen. In wat volgt, wordt enkel ingegaan op het takenpakket van The New Drive.
We gingen te werk in twee fases: inventarisatie en opzet van de gedragscode.
Tijdens de inventarisatiefase brachten we de visie van MaaS-stakeholders (zoals MaaS-aanbieders, mobiliteitsaanbieders, steden en federale & regionale mobiliteitsautoriteiten) op de principes uit de Interfederale MaaS-visie in kaart. Hiervoor ontwikkelden we een online vragenlijst die door de stakeholders werd ingevuld. Na analyse van de resultaten gingen we dieper in op de principes tijdens een rondetafelgesprek met de verschillende stakeholdergroepen. Dit bood de mogelijkheid om hun visies, die via een vragenlijst moeilijk volledig te vatten zijn, verder te verdiepen.
Op basis van de resultaten uit de inventarisatiefase werden de principes geïdentificeerd waarover overeenstemming bereikt kon worden, evenals de principes waarvoor overeenstemming mogelijk leek, maar nog verder onderzoek vereiste. Ook werden de principes benoemd die verdere verfijning of analyse nodig hadden. Deze inzichten vormden de basis voor het ontwerp van een gedragscode.
Wat is het resultaat?
Het traject resulteerde in een ontwerpdocument voor een gedragscode. Hoewel er geen volledige consensus werd bereikt onder de stakeholders om tot een gedragen en ondertekende gedragscode te komen, biedt dit document een solide basis voor verdere samenwerking. In een vervolgtraject kan hierop worden voortgebouwd om alsnog een ondertekende gedragscode te realiseren en zo belangrijke stappen vooruit te zetten in het MaaS-landschap.
Rollen & taken The New Drive
Opzet vragenlijst om de visie van MaaS stakeholders te capteren
Analyse van de antwoorden op de vragenlijst om multilaterale gesprekken met stakeholders voor te bereiden
Voorbereiden en voeren van multilaterale gesprekken met stakeholders
Modereren van een sessie omtrent MaaS op de ITS.be conferentie
Opstellen van een ontwerpdocument voor een code of conduct voor MaaS in België
Formuleren van aanbevelingen omtrent vervolgstappen
Wat is het probleem/ de uitdaging
Het Gemeentelijk Ondersteuningsplatform Vervoerregiowerking (GOV), in de schoot van de VVSG, is reeds actief sinds 2019, dankzij een samenwerkingsovereenkomst met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). Het platform heeft als doel om de lokale besturen te versterken in de vervoerregiowerking en in de uitvoering van de regionale mobiliteitsplannen. Het GOV doet dit via kennisdeling en verduidelijking van de regelgeving basisbereikbaarheid, uitwisseling, netwerk en andere. VVSG stelde The New Drive aan als onafhankelijk bureau om samen met de rechtstreeks betrokken stakeholders (vervoerregio’s, De Lijn, steden en gemeenten via de politieke voorzitters van de vervoerregio’s en een steekproef van betrokken lokale ambtenaren) de werking van het GOV te evalueren en de belangrijkste focus voor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te bepalen.
Hoe hebben we dit aangepakt?
De evaluatie van het werk dat het GOV de voorbije jaren heeft verricht hebben we vormgegeven aan de hand van een uitgebreide SWOT-analyse, gevoed met deskresearch, maar ook een enquête onder de stakeholders (zoals hierboven beschreven) en een evaluatiemeeting met de VVSG en de MOW-vertegenwoordigers van de verschillende vervoerregio’s. Hierbij vertrokken we steeds vanuit de doelstellingen, die we aftoetsten aan de concrete output, in de vorm van geleverde producten en diensten. Alles werd samengebracht in een bondig rapport met resultaten van de bevraging, de SWOT-analyse en confrontatiematrix tussen de sterktes en zwaktes enerzijds en de kansen en bedreigingen anderzijds, alsook een kwalitatieve evaluatie met conclusies en aanbevelingen.
Wat is het resultaat/ de conclusie?
VVSG beschikt na de opdracht over een onafhankelijke evaluatie waarmee ze het gesprek met MOW kan aangaan over de verdere samenwerking. Voor MOW en de beleidsmakers vormt het een inspiratiedocument over de prioriteiten voor de vervoerregiowerking van de VVSG in de volgende jaren.
Wat was de uitdaging?
Door moeilijkheden met personeelsinvullingen bij de gemeente Lummen ontstond er een nood aan externe inhoudelijke verkeerskundige ondersteuning. Concreet zocht de gemeente een tijdelijke consultant om te ondersteunen bij het opvolgen en oplossen van mobiliteitsvraagstukken.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Vanuit The New Drive bieden we verkeerskundige expertise aan vanuit een team-aanpak. Voor deze opdracht schuiven we één verkeerskundige expert naar voren als lokaal aanspreekpunt voor de gemeente, inclusief aanwezigheid op het gemeentehuis. Op de achtergrond worden andere New Drivers betrokken bij bepaalde typevraagstukken. Op deze manier kunnen we op efficiënte wijze snel schakelen bij mobiliteitsvraagstukken en hiermee de gemeente helpen.
Wat is het resultaat?
We bieden de gemeente een brede verkeerskundige ondersteuning aan. Hierin kunnen we snel schakelen. Enkele concrete cases:
Inhoudelijke voorbereidingen voor de inspraakgroep verkeer
Mobiliteit verandert voortdurend. Er komen steeds nieuwe innovaties op de markt, mobiliteit wordt vaker gedeeld en de meeste zaken worden dan ook nog eens via apps aangestuurd. Het is niet voor iedereen even evident om in deze mobiliteitsjungle het bos door de bomen te blijven zien.
Hoe hebben we dit aangepakt?
De mobiliteitssafari is een spel dat de deelnemers de kans geeft om verschillende vormen van (deel)mobiliteit te leren kennen in een bepaalde stad. Via allerlei opdrachten moeten mensen verschillende modi zoeken, testen en andere vragen oplossen. Hierbij gebruiken ze routeplanners, een MaaS-app (mobiliy-as-a-service) en ervaren ze wat het is om je multimodaal te verplaatsen. Dit alles wordt vastgelegd via foto’s die als ‘bewijs’ dienen van de uitgevoerde taken. Zo worden punten verdiend en kan een winnaar bepaald worden.
Door het opzet van deze safari, is het eigenlijk geschikt voor een heel breed publiek, gaande van bedrijven die een teambuilding willen organiseren tot deelnemers aan Europese congressen.
Intussen zijn er verschillende varianten van deze mobiliteitssafari beschikbaar en kan deze op verschillende locaties in Antwerpen worden gespeeld alsook in Leuven.
Wat is het resultaat?
De deelnemers aan dit spel kunnen effectief ondervinden hoe deze nieuwe vormen van (deel)mobiliteit werken, leren nieuwe dingen kennen en hebben daarnaast ook gewoon een hele leuke voor-/namiddag gehad.
Wat was de uitdaging?
Het kantoren en co-working complex Greenville kampte sinds de afsluiting van het nabijgelegen evenementenplein met een tekort aan parkeerplaatsen. De uitdaging bestond erin om in de beperkte ruimte rondom het complex plaats te vinden voor 150 parkeerplaatsen.
Hoe hebben we dit aangepakt?
In eerste instantie werd op locatie een gesprek gehouden met de opdrachtgever om het doel van de opdracht scherp te stellen en het werkgebied af te bakenen. Vervolgens werd een oud grondplan van de site digitaal geüpdatet naar de bestaande situatie, dit met oog voor relevante gegevens zoals verlichtingspalen op het terrein. Als uitgangspunt werden de afmetingen van de bestaande parkeervakken overgenomen en vervolgens gepuzzeld in het afgebakende werkgebied. Er werden verschillende mogelijkheden onderzocht met en zonder nieuwe verharding, combinaties van dwars-, langs- en parkeren onder een hoek van 45° met telkens de gepaste uitrij breedtes. Daarbij werd er rekening gehouden met het waarborgen van de bereikbaarheid van de gebouwen voor de brandweer, alsook een doordachte inplanting van laad- en losplaatsen. Idem voor parkeerplaatsen voor personen met een beperking, waarvoor ook aangepaste afmetingen werden gehanteerd en waarvan de hoeveelheid in lijn ligt met de parkeernorm. Diverse varianten werden met hun voor- en nadelen gepresenteerd aan de opdrachtgever en vervolgens afgewerkt tot finale voorstellen als houvast voor de opdrachtgever om een gesprek met het lokaal bestuur aan te gaan.
Wat is het resultaat?
Het resultaat waren gedetailleerde maatvaste schetsplannen van de site met weergave van alle relevante aspecten zoals, de bebouwing, verharding, beplanting, parkeerplaatsen (met aanduiding van afmetingen en aantallen), laadpalen voor elektrische voertuigen, fietsenstallingen, bushaltes en perceelsgrenzen. De plannen kregen vorm in verschillende lagen van één Adobe Illustrator bestand, waardoor varianten éénvoudig konden worden weergegeven, vergeleken en geëxporteerd.
Wat was de uitdaging?
Er bestaat reeds een Nationaal Toekomstbeeld Fiets (NTF) wat de algemene visie geeft die Rijk en regio’s samen nastreven als het op fiets aankomt. Hierin staan belangrijke pijlers benoemd: netwerken, fietsstallen en fietsstimulering. Echter omvat dit geen concreet actieprogramma, geen methodieken, processen en dergelijke meer die overheden helpen om meer investeringen te doen in fiets. Er was dus nood aan een Meerjarige Adaptieve Uitvoeringsagenda Fiets (MAUF).
Hoe hebben we dit aangepakt?
Samen met het Rijk, provincies, metropoolregio’s en gemeenten werd samengezeten om de MAUF op te maken. Er werd gekozen voor een uitgebreide samenwerking waarbij op basis van werksessies en bijeenkomsten met de kerngroep werd getracht om steeds beter inzicht te verwerven in de noodzaak bij overheden. Op basis hiervan werd samen gewerkt aan de MAUF, waar alle partijen trots op zijn.
Wat is het resultaat?
De MAUF biedt de lezer inzicht in hoe Rijk en regio samen kunnen werken naar de uitvoering van mooie fietsprojecten en maatregelen om de Schaalsprong Fiets te gaan realiseren. Daarmee is de MAUF een mooie uitwerking van het Nationaal Toekomstbeeld Fiets (NTF). De MAUF vormt ook een agenda voor het gesprek over wat nodig is om dit voor elkaar te krijgen. De Kijkwijzer in deze MAUF geeft inzicht in wat nu reeds wordt gedaan en wat mogelijk is, maar geeft ook kansen aan om in de toekomst de fiets nog meer in te zetten om bij te dragen aan de maatschappelijke opgaven in Nederland. Het is hierbij belangrijk dat we elkaar goed weten te vinden, zowel in de regio alsook in de bestuurlijke overleggen MIRT waar we de fiets dan de aandacht kunnen geven die de fiets verdient.
In samenwerking met APPM.
Wat was de aanleiding?
De Provincie West-Vlaanderen ondersteunt bedrijven in de provincie via het Provinciale Mobiliteitspunt (PMP). Bedrijven kunnen het PMP contacteren voor advies, de begeleiding bij dossiers voor het Pendelfonds en voor de opmaak van een Mobiscan. De Provincie West-Vlaanderen vertrouwde in 2022 via een raamovereenkomst de opdracht voor de opmaak van dergelijke Mobiscans toe aan het consortium The New Drive – Rebel.
Wat is een mobiscan?
Een Mobiscan is een analyse van de bereikbaarheid van het bedrijf, het huidige mobiliteitsprofiel van de werknemers en het potentieel voor werknemers om de modal shift te maken van de wagen naar duurzamere alternatieven. Na de analyse wordt een advies op maat van het bedrijf gemaakt waarin voorstellen van acties en maatregelen staan opgesomd.
Er werden Mobiscans opgemaakt voor diverse partijen zoals groepen van woonzorgcentra, zorginstellingen en overheidsinstanties.
Rollen en taken The New Drive:
The New Drive nam de rol van projectleider op binnen deze opdracht en verzorgde het contact met de opdrachtgever. Tevens stond The New Drive in voor de plaatsbezoeken die vooraf gaan aan de opmaak van de Mobiscans per organisatie, voor de analyse van de bereikbaarheid, de opmaak van de presentatie voor de Mobiscan en het advies op maat.
Wat was de uitdaging?
Brussel Mobiliteit was vragende partij voor de bepaling van een ontwikkelingsstrategie infrastructuur om intermodale hubs (mobility hubs) uit te rollen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG). De uitdaging was om een strategie te ontwikkelen vanaf de prille algemene beginselen tot eerste stappen van effectieve implementatie.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Voor deze uitdaging werd een samenwerking aangegaan met Mobipunt vzw en Mpact.
De ontwikkelingsstrategie heeft vorm gekregen in een visiedocument na het doorlopen van drie fases: inventarisatie, opzet van het visiedocument en validatie.
In de inventarisatiefase werd in eerste instantie bestaande infrastructuur en beleid in kaart gebracht. Vervolgens werden stakeholders tijdens een eerste workshop bevraagd naar hun behoeften, ideeën en aandachtspunten omtrent mobility hubs. Primaire partners zoals OV-maatschappijen en lokale besturen werden voorafgaand geconsulteerd tijdens bilaterale gesprekken. De eerste fase resulteerde in een reeks algemene beginselen en kritische succesfactoren omtrent de uitrol van mobility hubs.
In de tweede fase van het project werd de structuur van het visiedocument bepaald en werd er een hubtypologie ontwikkeld aangepast aan de context van het BHG. Deze hubtypologie werd verder doorvertaald in een programma aan voorzieningen per type hub. Om de kwaliteit en inclusiviteit van de hubs te waarborgen werden de noden van diverse klantengroepen vertegenwoordigd in een reeks persona die dienen als toetsingskader voor toekomstige hubs.
In de validatiefase werden 20 cases geselecteerd om de ontwikkelde typologie en de programma’s per type te toetsen aan de realiteit van de Brusselse context. Daarvoor werd het zogenaamde vlindermodel toegepast dat in één figuur alle relevante info biedt omtrent de huidige en gewenste situatie van een case. Op de tweede stakeholder workshop werd feedback verzameld omtrent de ontwikkelde typologie, programma’s per type, klantengroepen en casestudies.
Wat is het resultaat?
Het doorlopen traject resulteerde in een gedragen visiedocument, een reeks tools voor de verdere uitrol van mobility hubs alsook een reeks aanbevelingen omtrent de vervolgstappen in deze uitrol.
Rol van The New Drive?
The New Drive was als hoofdopdrachtnemer de verantwoordelijke voor het project in elke fase en heeft eveneens het merendeel van de werkzaamheden verricht. De rollen van The New Drive waren de volgende:
Algemene opzet, vormgeving en eindredactie visiedocument
Ontwikkeling typologie van mobility hubs aangepast aan de context van het BHG
Ontwikkeling prestatie-eisen per type mobility hub
Ontwikkeling vlindermodel, tool om quick win locaties te onderscheiden alsook tool voor de eerste verkenning van potentiële hub locaties
Uitwerken 20 casestudies van potentiële hub locaties
Inventarisatie huidige mobiliteitsaanbieders en huidige mobiliteitsinfrastructuur in het BHG (GIS-data)
Organisatie twee participatie sessies met stakeholders
Voorbereiden en voeren van bilaterale gesprekken met stakeholders
Opstellen van governance beginselen voor de uitrol van mobility hubs in een implementatiekader
Formuleren van aanbevelingen omtrent vervolgstappen in de uitrol van mobility hubs
Beschrijving verhouding tussen het visiedocument en het Gewestelijk Mobiliteitsplan ‘Good Move’
Wat is de uitdaging?
De Vlaamse Overheid wil Vervoer op Maat uitrollen binnen de Vlaamse Vervoerregio’s en hiervoor is nood aan diverse vormen van mobiliteit, waaronder deelfietsen. The New Drive is sinds enkele jaren strategisch adviseur van Blue-mobility NV. Binnen een raamcontract kunnen strategische keuzes worden afgetoetst in functie van product-scoping, stakeholders, realiteitszin e.a.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Naast de strategische samenwerking ging The New Drive voor Blue-mobility aan de slag met verschillende ambities gekoppeld aan de mobipuntkaarten van de Vlaamse overheid. De uitrolstrategie van Blue-bike binnen VOM is een grondige analyse waarbij de projectscope, positionering van de stakeholders, de toekomstvisie van de gebruikers, een analyse van de locaties, de implementatiestrategie, de uitrol van de scenario’s en een business case beschreven werden, alsook gesprekken met diverse stakeholders zijn gevoerd.
Wat is het resultaat?
Deze aanpak resulteerde in een concrete uitrolstrategie waarmee Blue-mobility zijn verdere aanpak kon bepalen voor het Vervoer op Maat.
Wat was de uitdaging?
Steden en gemeenten hebben een grote verantwoordelijkheid om, samen met de verkeersafdeling van de lokale politie, de verkeersveiligheid binnen hun toepassingsgebied te verbeteren. Via het traject ‘coaching voor lokale besturen inzake verkeersveiligheid in de bebouwde kom’, onder leiding van The New Drive en samen met VSV, konden steden/gemeenten hun verkeersveiligheidsbeleid onder de loep nemen.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Het coachingstraject heeft plaatsgevonden in verschillende stappen. Als eerste fase was er een zelfanalyse die de gemeente/stad zelf diende uit te voeren. Vervolgens was er het gezamenlijk startmoment waarbij de deelnemende gemeenten/steden meer uitleg verkregen over verschillende verkeersveiligheidsthema’s. In een derde fase was er een locatiebezoek bij de gemeente/stad, waar de overige gemeenten ook aan deelnamen. Nadien verkregen de gemeenten/steden een verslag en expertenadvies op maat. Het project werd afgesloten met een presentatie, waarbij de belangrijkste vaststellingen en lessons learned uit het project werden voorgesteld in een gezamenlijk slotmoment.
Wat is het resultaat?
De deelnemende steden/gemeenten ontvingen een volledig beeld van hun verkeersveiligheidsbeleid. Ze verkregen ook advies op maat en weten, aan de hand van een strategisch actieplan, welke stappen ze op zowel korte als lange termijn kunnen ondernemen om het verkeersveiligheidsbeleid binnen hun toepassingsgebied verder uit te bouwen.
Wat was de uitdaging?
Sint-Truiden had nood aan een overkoepelende toekomstvisie mobiliteit 2030 die als richtinggevend kader de hoofdlijnen uiteenzet voor aspecten als parkeren, fietsen, verbindingen tussen stad en dorpen, laadinfra en circulatie in en rond de binnenstad. Dit kader ontbrak binnen de stad en was noodzakelijk voor toekomstige beoordelingen. Daarnaast maakt de stad gebruik van een burgermeldsysteem dat nu niet optimaal verloopt.
Hoe hebben we dit aangepakt?
The New Drive heeft de stad in een intensief en participatief traject begeleid om de visie en prioriteiten scherp te stellen. Op basis van de bestaande documenten (bv. gemeentelijk mobiliteitsplan 2014, de strategische nota’s parkeren en fiets, het klimaatplan etc… ) en d.m.v. interviews werden de ambities en voorstellen opgehaald van de verschillende diensten, politie, politieke vertegenwoordigers van de stad en vervoerregio Limburg.
Via het online participatieplatform Citizen Lab werd een bevraging uitgestuurd om de verplaatsingswijze en de prioriteiten van de inwoners van Sint-Truiden in kaart te brengen. 465 inwoners hebben de volledige enquête ingevuld. Naast de bevraging konden de inwoners ook online reageren op stellingen over fietsers en voetgangers, parkeer- en handhavingsbeleid, auto, aantrekkelijke kernen, openbaar vervoer en verkeersveiligheid.
Deze participatieronde ging gepaard met een uitgebreide communicatiecampagne die samen met de stad Sint-Truiden werd vormgegeven.
Daarnaast werd ook het burgermeldsysteem onder de loop genomen: alles werd geanalyseerd en er werden aanbevelingen geformuleerd.
Wat is het resultaat?
Het resultaat van dit traject werd een compacte, ambitieuze en gedragen nota met heldere, meetbare doelstellingen inzake modal shift en prioriteiten alsook een geoptimaliseerd burgermeldsysteem.
The New Drive krijgt op regelmatige basis de kans op gastcolleges, masterclasses en dergelijke meer te geven aan diverse hogescholen en universiteiten. Hieronder lijsten we deze graag op.
Onderwerp
Organisatie
Doelpubliek
Jaar
Mobiliteit van de toekomst: organiseren van een vak rond diverse mobiliteitsthema’s in transitie, doorkijk naar de toekomst en voorbereiding op toekomstige uitdagingen
Universiteit Hasselt
Master Mobiliteitswetenschappen
2024
Deelmobiliteit in Vlaanderen: beleidscontext, theoretische kaders, praktische toepassingen en inzichten
Hogeschool van Amsterdam
Mobiliteit en stedenbouw
2023 – …
Megatrends in de mobiliteitssector: wereldwijde evoluties, Belgische beleidscontext en uitdagingen bij ondernemen in het publiek domein
Mobiliteitsopdrachten binnen The New Drive met een logistieke kant
Thomas Moore Hogeschool Mechelen
Bachelor Bedrijfsmanagement
2022 2021
– De vervoerregio’s: hoe ziet de beleidscontext eruit? Hoe is de organisatie vormgegeven? Wat gebeurt er in de praktijk? Welke rollen spelen mobiliteitsmensen hierin? – Deelmobiliteit en Mobility as a Service (MaaS): ecosysteem, verschillende gebruiksmogelijkheden en de tools die beleidsmakers hebben om te sturen op aanbod
Universiteit Hasselt (IMOB)
Master Verkeerskunde
2019 – …
Elektrisch vervoer
Breda University of Applied Sciences
Bachelor Verkeerskunde
2020 2019 2018
De Nederlandse aanpak omtrent elektrisch vervoer
diverse scholen in Mexico, Colombia, Hong Kong, San Francisco en Los Angeles
Op 22 juni 2019 is het decreet basisbereikbaarheid in werking getreden. Met de inrichting van vervoerregio’s (15 in Vlaanderen), vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen hebben de Vlaamse gemeenten nu een kader waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen. Deze regio’s werken mee aan de Vlaamse doelstelling om het aantal voertuigkilometers met 15% te laten dalen alsook een modal shift te behalen van 40% duurzame verplaatsingen.
Consortium behartigt 6 vervoerregio’s
Het consortium Sweco – The New Drive – Goudappel maaktte al het regionaal mobiliteitsplan op voor de (complexe) vervoerregio Antwerpen en voegt daar nu nog 5 extra regio’s aan toe, met name Vlaamse Rand, Gent, Limburg, Mechelen en Kortrijk. Dit zijn hoofdzakelijk de meest omvangrijke en complexe vervoerregio’s. Deze complexiteit speelt zowel inhoudelijk als op vlak van procesvoering. Met deze 6 vervoerregio’s zal het consortium de toekomstige mobiliteitsvisie voor 155 van de 300 Vlaamse gemeenten mee bepalen met het oog op een betere basisbereikbaarheid. Zo nemen we een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid op in de uitwerking van het Vlaamse mobiliteitsbeleid.
Belang van regionaal mobiliteitsplan
Het regionaal mobiliteitsplan legt de globale en gedeelde mobiliteitsvisie voor een langere termijn vast voor de vervoerregio, en dat voor alle vervoersmodi. Dit plan doet onder andere uitspraken over de belangrijke mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit en presenteert maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid. Hierbij besteden we niet enkel aandacht aan het mobiliteitsaanbod zelf, maar komen ook ruimte en gedrag aan bod. Die laatste component, gedrag, is een uitermate belangrijk aspect aangezien geen enkele modal shift te bereiken is zonder een mental shift. Co-creatie en participatie zijn daarbij belangrijke elementen om de procesmatige aanpak succesvol te laten verlopen.
Rol van The New Drive
Binnen deze opdracht treedt The New Drive op als eerste aanspreekpunt voor de opdrachtgever en begeleidt het proces. Ze voorzien de algemene procesbegeleiding en ondersteuning bij de organisatie van de verschillende overlegmomenten, de interne en externe communicatie, zorgen voor de integratie van de verschillende onderdelen, zorgen mee voor draagvlak bij alle relevante stakeholders en houden alle interne en externe teamleden aan hun opdrachten en hun timing. Zij brengen specifieke expertise in betreffende de opzet van het proces, de werkgroepen en de vertaling in aansprekende (bestuurlijke) producten. Daarnaast treden zij ook op als expert in het expertteam.
Partners: Sweco, Goudappel
Wat is het probleem/de uitdaging?
KBC speelt in op de mobiliteitsbehoeften van haar klanten door het aanbieden van openbaar vervoertickets en diensten zoals parkeren en deelmobiliteit. Hiervoor wordt samengewerkt met een MaaS-aanbieder (Mobility as a Service). KBC wil echter zeker zijn dat ze optimaal inspelen op de behoeften en wil daarom onderzoeken of de huidige partner de meest geschikte dienstverlener is.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Er werd een benchmarkstudie uitgevoerd van de MaaS-aanbieder Olympus mobility. Deze omvat een grondige analyse van de front- en back-office van het platform, een vergelijking met binnenlandse concurrenten en buitenlandse partijen, alsook een uiteenzetting van waardeketens en relaties rond het platform.
In het onderzoek werden alle diensten en producten van de aanbieder beschreven aan de hand van diverse budgetten die de gebruiker verschillende mogelijkheden bieden. De geboden diensten en producten werden in eerste instantie vergeleken met de KBC mobile app om de complementariteit van beide apps na te gaan. De Olympus Mobility app werd vervolgens uitgebreid vergeleken met drie binnenlandse concurrenten en vier buitenlandse partijen aan de hand van vijf parameters gebaseerd op het businessmodel canvas, zijnde: key partners, klantenperspectief, aanbod, functionaliteiten en kostenstructuur. De back-office van het platform werd eveneens uitgebreid vergeleken met die van de binnenlandse tegenspelers op vlak van opbouw, werklast en gebruiksvriendelijkheid voor de HR-manager, waarbij ook een interview werd afgenomen met de eigen HR-manager. Ontwikkelingsmogelijkheden voor het platform en de opdrachtgever werden beschreven aan de hand van waardeketens en relaties die komen kijken bij Mobility as a Service.
Wat is het resultaat?
KBC beschikt over een grondige analyse, samen met een strategisch advies dat werd opgemaakt op basis van sterkten en zwakten. Hiermee kan KBC haar dienstverlening verder optimaliseren.
De stad Geel ontving subsidies in het kader van de subsidieoproep “Zachte mobiliteit en multimodaliteit”- Thematische stadsvernieuwingsprojecten 2019. Geel diende hiervoor het project Fiets Hup! in. Het project Fiets Hup! bestond uit drie onderdelen: implementeren van deelwagens, implementeren van deelfietsen en inrichten van mobipunten.
The New Drive stond in voor de begeleiding van het implementeren van deelwagens en deelfietsen.
Voor de deelwagens reviseerde The New Drive een eerste draftversie van bestek. Het bestek werd inhoudelijk kritisch bekeken en waar nodig werden aanpassingen voorgesteld, zodat het gekozen systeem van deelwagens bijdroeg aan de doelstellingen van het project.
Voor de deelfietsen adviseerde The New Drive de stad bij het uitwerken/uitrollen van een deelfietsensysteem. Vragen hierbij zijn (niet-limititatief):
Welk deelfietsensysteem is best geschikt: back-to-one, back-to-many, freefloating, …
Welke technologie is best geschikt voor gewenste deelfietsensysteem: slimme sloten, …
Welke rol neemt de stad best op: zelf aanbieder van deelfietsen, als regisseur, via een vergunningenbeleid, …
Welke prijszetting?
Opstellen van randvoorwaarden om het gewenste niveau van kwaliteit van het deelfietsensysteem en de dienstverlening te waarborgen.
Bepalen van het aantal deelfietsen in functie van de doelstellingen van het project
Hoe omgaan met de beschikbare data
Het uitwerken van een bestek om het gekozen deelfietsensysteem te realiseren.
Door de strikte timing van de bekomen subsidies wenste de stad Geel de systemen voor deelwagens en deelfietsen uiterlijk tegen het einde van het jaar operationeel te hebben. De strategische vraagstellingen en de opmaak van het bestek werden opgeleverd binnen de vooropgestelde termijnen en de opdrachten werden na aanbesteding gegund aan twee marktpartijen.
Fietsberaad Vlaanderen beschikt over een uitgebreide kennisbank met goede voorbeelden en toepasbare praktijken op hun website. Om deze kennisbank aan te vullen, heeft Fietsberaad een raamovereenkomst opgezet waarbij The New Drive als één van de partners geselecteerd is. In de loop van de projectperiode heeft The New Drive verschillende kennisfiches en inspirerende praktijken aangeleverd, met name:
Van park & ride naar park & share: deelfietsen als duurzaam alternatief ook in COVID tijden.
Rekentool fietsparkeren aan Hoppinpunten
Business case fietskluizen
Casestudy fietsdelen: vergelijkende analyse tussen 8 deelsystemen
De federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet werktte aan een federaal actieplan voor Verkeersveiligheid 2021-2024. Om beter te begrijpen hoe verkeersonveiligheid door de bevolking wordt ervaren en om een maatschappelijk debat over verkeersveiligheid op gang te brengen, organiseren de minister, de FOD Mobiliteit en Vervoer en Vias institute een grote burgerparticipatie en werd The New Drive gevraagd om hen daarin te begeleiden.
In aanloop naar een Staten-Generaal Verkeersveiligheid heeft The New Drive samen met VIAS een online bevraging opgezet via het online participatieplatform Citizen Lab rond 3 thema’s:
Samen op weg
Risicogedrag verminderen
Controles, begeleiding en vorming
The New Drive heeft het concept en inhoud van de bevraging uitgewerkt en stond ook in voor het verwerken van de resultaten.
Daarnaast heeft The New Drive ook de organisatie van 6 burgerpanels op zich genomen. Dit omvat o.a. het uitwerken van het concept, uitschrijven van het draaiboek, briefing van de moderatoren (NL en Franstalig) en deelname aan de sessies als moderator. De resultaten van de burgerpanels zijn meegenomen naar de Staten-Generaal Verkeersveiligheid die op 23 november 2021 heeft plaatsgevonden. De bevraging en de burgerpanels gaven federaal minister van Mobiliteit Gilkinet en de FOD mobiliteit een beter inzicht in de wijze waarop verkeersveiligheid wordt ervaren door burgers en versterkt het beleidsvormingsproces dat op een meer democratische wijze wordt vormgegeven. Op basis van de verschillende participatiemomenten is het Federaal Actieplan Verkeersveiligheid 2021-2024 uitgewerkt tot een gedragen document.
2021: er kwam (eindelijk) wat licht aan het einde van de coronatunnel. Op 9 juni mochten thuis- en telewerkers terug naar de werkvloer voor maximaal 1 terugkeermoment per week en vanaf 1 juli werd telewerk nog enkel ‘aanbevolen’. Maar dat betekende helaas niet dat ondernemingen terugkeerden naar het oude normaal. Thuis- en telewerk geraakte door de coronacrisis versneld ingeburgerd bij veel werkgevers en ook werknemers ontdekten de voor- (en na)delen. VIAS Institute onderzocht welk effect dit kan hebben op onze (professionele) mobiliteit en deed daarvoor beroep op de expertise van The New Drive.
In de position paper kwamen The New Drive en VIAS Institute tot de conclusie dat thuis- en telewerk niet automatisch leidt tot een vlottere mobiliteit en minder files, maar dat het hiervoor moet worden ingebed in een breder HR- en mobiliteitsbeleid bij ondernemingen. Een aantal dilemma’s moeten overwonnen worden en de link moet worden gelegd met flexibele verloningssystemen en het mobiliteitsbudget. In de position paper “Thuis- en telewerk post-covid: kansen voor een meer duurzame mobiliteit” formuleren VIAS Institute en The New Drive 10 aanbevelingen voor werkgevers, mobiliteitsaanbieders en het beleid. Ontdek ze hier: https://www.telewerken.be/werkgever/telewerken-post-corona-2/
Wat was de uitdaging?
In augustus 2021 verhuisde de Antwerpse bouwfirma BAM Interbuild van hun oude site in Wilrijk naar een nieuwe plek in het bedrijvencomplex Post X, vlakbij het station van Antwerpen-Berchem. Die verhuis bracht heel wat mobiliteitsuitdagingen met zich mee, in het bijzonder voor de werknemers die zijn aangewezen op de wagen.
Universiteit Hasselt zat met een mobiliteitsprobleem aan zowel campus Hasselt als campus Diepenbeek. Dit probleem werd initieel louter omschreven als een parkeerprobleem en kende geen eenvoudige oplossing. Om dit aan te pakken, werden wij gevraagd ons licht te laten schijnen op de situatie.
Begin juni 2021 organiseerden we, in samenwerking met Geo Mobility, een webinar over verkeersveiligheid. Hierin lieten we onze nieuwste mogelijkheden zien op vlak van data-gebruik en data-analyse in het kader van verkeersveiligheid, conflictanalyse (voetganger, fiets, auto, OV en vrachtverkeer) en routemanagement.
In het kader van het Openbaar Vervoerplan 2021 voor Vervoerregio Limburg, werd werk gemaakt van Vervoer op Maat (VoM). Dit VoM moet ervoor zorgen dat mensen first en laste mile verplaatsingen kunnen maken naar bus- en/of treinhaltes.
Er werd gekozen om te werken met 3 pijlers: VoM-flex, VoM-vast en VoM-deelfietsen.
Pijler 1 omvat het flexvervoer dat dient voor Limburgers die in de spreekwoordelijke witte vlekken wonen. Een witte vlek is namelijk een plaats waar binnen bepaalde afstanden geen kernnet- of aanvullende buslijnen zijn alsook geen treinstation. Het flexvervoer helpt deze mensen snel, comfortabel en flexibel te vervoeren naar overstaphaltes, zodat ze daar kunnen overstappen op een snellere kernnet- of aanvullende lijn richting hun eindbestemming.
Pijler 2 omvat 2 vaste Vervoer op Maat-lijnen in Lanaken en Sint-Truiden, welke op een structurele manier vervoersvragen beantwoorden.
Pijler 3 omvat deelvervoer, hier specifiek ingevuld met deelfietsen. In Limburg werden 17 Hoppinpunten geselecteerd aan drukke stations of kernnethaltes, waar deelfietsen geplaatst zullen worden. Deze zullen werken via een Back-to-one systeem, wat wil zeggen dat de fiets teruggebracht moet worden naar het vertrekpunt. Dit zorgt ervoor dat reizigers hun last mile (ook wel laatste kilometers) verder kunnen afleggen naar de eindbestemming.
Bij de uitwerking van dit VoM, was The New Drive verantwoordelijk voor het algemene proces, de participatie en de inhoudelijke uitwerking van pijler 3 (de VoM-deelfietsen). Er werden verschillende werksessies gehouden met de gemeenten, waar steeds in gesprek kon gegaan worden over de uitwerking en de mogelijk aanpassingen die wenselijk waren. Daarnaast werden ook bilaterale gesprekken ingepland om dieper te kunnen ingaan op de lokale aspecten van de uitwerking. Alle gemeenten kregen op deze manier maximaal de kans om feedback te geven. Het voorstel werd hierdoor ook unaniem goedgekeurd op de Vervoerregioraad van 1 maart 2021.
De inhoudelijke uitwerking van de andere pijlers werd opgenomen door Goudappel. Een andere partner in het consortium is Sweco, die de uitwerking van een Unieke Verantwoordingsnota op zich nam, welke opgesteld werd voor de Hoppinpunten met deelfietsen. Procesmatig hielden wij ook bij de andere pijlers steeds de vinger aan de pols.
Wat is het Kolenspoor?
Het Kolenspoor vormde ooit de ruggengraat van de mijnindustrie. De 70 kilometer lange spoorverbinding loopt als een rode draad door Midden-Limburg. Na de sluiting van de steenkoolmijnen werd de spoorverbinding niet langer gebruikt. Ook het uitzicht van de regio is sinds het verdwijnen van de mijnindustrie fundamenteel veranderd. De voormalige mijnzetels kregen de afgelopen decennia een nieuwe invulling en geven de economische reconversie van de regio en de provincie Limburg vandaag mee vorm.
Het Kolenspoor is voor de provincie Limburg een speerpuntproject. Het biedt kansen voor een meer duurzame en innovatieve mobiliteit en de uitbouw van een groen-economisch-toeristisch netwerk om het gebied opnieuw te integreren tot één samenhangend geheel. Om de ontwikkelde visie omtrent het Kolenspoor om te zetten naar realisaties op het terrein, werd The New Drive geselecteerd als coördinator.
Wat doen wij met The New Drive?
Als coördinator zetten wij in op de algemene opvolging van dit complexe project. Wij focussen op het omzetten van visies naar realisaties, onderzoeken nieuwe ontwikkelmogelijkheden én houden het project op de rails. Zo nemen wij onder meer deze taken op:
Begeleiden van de aanbestedingen voor de Kolenspooridentiteit, communicatieondersteuning, opmaak van een website en scenografie langsheen het traject
Screening gronden: provinciale gronden screenen en in kaart brengen welke een strategische waarde kunnen hebben voor het Kolenspoor
Adviesprocedure opzetten: procedure opzetten en uitrollen voor het behandelen van adviesvragen vanuit externe partners omtrent gronden in bezig van de provincie
Projectscreening en opvolging rondom KS: opvolging van alle lopende zaken rondom het KS en deze met elkaar verbinden en tot een hoger niveau heffen
Stakeholdermanagement
Wat was de uitdaging?
Het uitdenken van derdebetalerssystemen voor MaaS-oplossingen is niet evident. Met dit ‘VLAIO City of Things’-project ondersteunde The New Drive de steden en gemeenten om toe te werken naar een MaaS-ecosysteem met een technische oplossing om MaaS-derdebetalersystemen, met de lokale overheid als regisseur, mogelijk te maken. Uit de studie kwamen geharmoniseerde bestekcomponenten die de uitrol van derde-betalers systemen in alle deelnemende steden en gemeenten faciliteren.
Welke rol namen wij op?
Als projectcoördinator zorgde The New Drive voor de goedkeuring van het projectplan en waaktte ze over de uitvoering en coördinatie (financiële en administratieve rapportering en projectmanagement). Vervolgens werktte ze een vergunningskader rond deelmobiliteit uit. Dit is de voorbereiding van een kwaliteitskader/regelgevend kader/SLA voor vervoersaanbieders in de partnersteden en -gemeenten. Een gelijkaardig vergunningskader werd opgemaakt voor de MaaS aanbieders. Tot slot werd de visie rond de derdebetalersregeling geformuleerd. Zo werden er derdebetalersformules/cashback formules uitgewerkt om de B2C MaaS dienstverlening te (co)financieren. Deze visie resulteerde ook in een concreet bestek en aanbesteding van de technische MaaS-integrator.
Door deze verschillende stappen te doorlopen faciliteerde The New Drive maximaal de implementatie van deelmobiliteit en “Mobiliteit als een Dienst” (MoDi) samen met een gebruiksvriendelijk derdebetalersysteem. Meer mensen makkelijker toegang verlenen tot de steeds groter wordende verscheidenheid aan mobiliteitsdiensten blijft het hoger doel.
Partners: Stad Leuven (coördinator), Stad Deinze, Stad Genk, Stad Hasselt, Gemeente Schoten, Gemeente Brasschaat, Intercommunale Leiedal – via Wevelgem.
Op 22 juni 2019 is het decreet basisbereikbaarheid in werking getreden. Met de inrichting van vervoerregio’s (15 in Vlaanderen), vervoerregioraden en regionale mobiliteitsplannen hebben de Vlaamse gemeenten nu een kader waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen. Deze regio’s werken mee aan de Vlaamse doelstelling om het aantal voertuigkilometers met 15% te laten dalen alsook een modal shift te behalen van 40% duurzame verplaatsingen.
Consortium behartigt 6 vervoerregio’s
Het consortium Sweco – The New Drive – Goudappel maaktte al het regionaal mobiliteitsplan op voor de (complexe) vervoerregio Antwerpen en voegt daar nu nog 5 extra regio’s aan toe, met name Vlaamse Rand, Gent, Limburg, Mechelen en Kortrijk. Dit zijn hoofdzakelijk de meest omvangrijke en complexe vervoerregio’s. Deze complexiteit speelt zowel inhoudelijk als op vlak van procesvoering. Met deze 6 vervoerregio’s zal het consortium de toekomstige mobiliteitsvisie voor 155 van de 300 Vlaamse gemeenten mee bepalen met het oog op een betere basisbereikbaarheid. Zo nemen we een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid op in de uitwerking van het Vlaamse mobiliteitsbeleid.
Belang van regionaal mobiliteitsplan
Het regionaal mobiliteitsplan legt de globale en gedeelde mobiliteitsvisie voor een langere termijn vast voor de vervoerregio, en dat voor alle vervoersmodi. Dit plan doet onder andere uitspraken over de belangrijke mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit en presenteert maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid. Hierbij besteden we niet enkel aandacht aan het mobiliteitsaanbod zelf, maar komen ook ruimte en gedrag aan bod. Die laatste component, gedrag, is een uitermate belangrijk aspect aangezien geen enkele modal shift te bereiken is zonder een mental shift. Co-creatie en participatie zijn daarbij belangrijke elementen om de procesmatige aanpak succesvol te laten verlopen.
Rol van The New Drive
The New Drive neemt binnen Vervoerregio Limburg de taak van zowel project- als procesleider op zich. Hiermee zijn wij het eerste aanspraakpunt voor de opdrachtgever. Wij staan in voor het opmaken (en behalen) van de timing (zowel extern als intern), het opzetten van meetings met de relevante stakeholders, het samenbrengen van de nodige partijen intern, het mee begeleiden van de participatieve momenten en draagvlakcreatie.
Partners: Sweco, Goudappel Coffeng
Van mobiliteitsknooppunt naar slimme schakel
Binnen dit project werd enerzijds een visie opgesteld rond slimme schakels waarbij verschillende typologieën van slimme schakels onderscheden werden. Stad Antwerpen en Slim naar Antwerpen wil bewoners en bezoekers ertoe brengen om voor elke verplaatsing het meest aangewezen vervoermiddel te gebruiken. In veel gevallen biedt een combinatie van vervoermiddelen hierbij de meeste voordelen. Een naadloze connectiviteit tussen de modi onderling is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Deze slimme schakels moeten gebruikers deze naadloze overstap bezorgen. Bestaande strategieën en visiedocumenten (o.a. Mobiliteitsplan en Fietsplan Antwerpen, Routeplan 2030, Fietsparkeren aan mobiliteitsknooppunten, Start‐to‐Mobipunt handleiding) lagen hierbij aan de basis.
Anderzijds werden er een ontwerpleidraad en een look & feel opgesteld voor ieder type slimme schakel waarbij de inplanting, het uitrustingsniveau, de inrichting, de aanrij‐ en aanlooproutes, de looproutes op het knooppunt, het aanbod van voor‐ en natransport, het wachtcomfort, de communicatie en het beheer worden gedefinieerd. Omdat de gebruiker steeds centraal staat, wordt het uitrustingsniveau en de inrichting afgestemd op de primaire doelgroep(en) en is ‘conditionerend ontwerpen’ het uitgangspunt.
Tot slot wordt deze methodiek toegepast op drie pilootprojecten binnen stad Antwerpen. Voor ieder van deze pilootprojecten wordt een ontwerp en communicatiestrategie uitgewerkt op korte termijn (i.e. zonder grote infrastructurele werken) en op lange termijn.
Quick scan van toekomstige slimme schakels
In het kader van een verdere concrete uitrol van de principes van Slimme Schakels op het terrein en het upgraden van mobiliteitsknooppunten naar Slimme Schakels, is het essentieel om een realistisch investeringsprogramma op te stellen. Dit investeringsprogramma komt tot stand door de balans te zoeken tussen het aanpakken van quick wins, de beschikbare budgetten gespreid doorheen de tijd op de prioritaire plekken in te zetten en koppelkansen met andere projecten in de buurt van het knooppunt te benutten. Om deze afweging op een correcte manier te doen, is een inventarisatie van de bestaande toestand op de knooppunten essentieel. Daarnaast worden ook mogelijke optimalisaties op zeer korte termijn geformuleerd.
Analyse en evaluatie van pilootlocaties
Daarnaast wil stad Antwerpen op korte termijn de principes van Slimme Schakels implementeren op het terrein. Vier pilootlocaties werden geselecteerd die op korte termijn zullen heringericht worden. In dit project analyseert en evalueert The New Drive de huidige situatie en worden knelpunten en aandachtspunten opgelijst. Daarnaast worden ideëen voor de toekomstige situatie geformuleerd op basis van een matrix met prestatie-eisen. Ontwerpers kunnen daarna aan de slag met de ontwerprichtlijnen zodat het knooppunt ontworpen wordt tot een vlot overstappunt met een positieve beleving.
Lokale overheden leveren een belangrijke bijdrage aan het vormgeven van het lokale mobiliteitsbeleid. Om het mobiliteitssysteem optimaal en duurzaam te ontwikkelen, moet er volop worden ingezet op combimobiliteit. Mobiliteitsknooppunten, of mobipunten, zijn de cruciale schakels in een vlotte deur-tot-deur verplaatsing. De ontwikkeling van kwaliteitsvolle mobipunten moet drempels bij het overstappen minimaliseren.
Wanneer we willen inzetten op de fiets als voor- en natransport, is het faciliteren van de fietser aan deze mobipunten essentieel. Dit kan op tal van manieren, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van fietsparkeren, deelfietsen of een fiets(herstel)punt. In het kader van deze opdracht werken we een visie en projectplan uit voor fietsparkeren aan mobipunten in de Noordelijke regio. Daarnaast vormt de kennisopbouw over fietsparkeren bij de lokale overheden een belangrijke basis. Daarom wordt een in-company opleiding ‘Fietsparkeren kan je leren’ van VSV aangeboden voor de lokale overheden.
Visie & projectplan voor fietsparkeren aan mobipunten
Fietsparkeren aan mobipunten stond centraal binnen deze opdracht omdat het een cruciaal element is in het voor- en natransport met de fiets. De noden met betrekking tot fietsparkeren zijn afhankelijk van het type knooppunt waar de gebruiker zijn fiets wil parkeren. De matrices die gedefinieerd zijn binnen de Vlaamse visie op mobipunten leggen op globaal niveau de link tussen het type knooppunt en de bijhorende prestatie-eisen. Daarnaast wordt in deze studie de globale beleidsvisie van Routeplan 2030 verder vertaald in concrete acties met betrekking tot fietsparkeren.
De studie van Fietsberaad over ‘Fietsparkeren aan mobiliteitsknooppunten’ gaat meer in detail en formuleert praktische randvoorwaarden voor verschillende types mobiliteitsknooppunten. Onder andere het type overkapping, fietsenrekken, dienstverlening en toezicht komen aan bod. De ontwikkelde rekentool zal in deze studie gebruikt worden om op een snelle en eenvoudige manier de kostprijs voor de uitbouw van een volwaardig aanbod aan fietsparkeren door te rekenen.
De opdracht ‘ondersteuning kwaliteitskamer duurzame mobiliteit’ kadert in de procedure van de kwaliteitszorg zoals vastgelegd in het decreet van 20 maart 2009 betreffende het mobiliteitsbeleid, gewijzigd bij decreet van 10 februari 2012 en het bijhorende Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013.
De samenwerking van de verschillende mobiliteitsactoren rond plannen en projecten wordt door het decreet georganiseerd in de (inter)gemeentelijke begeleidingscommisies (i)GBC en de regionale mobiliteitscommissie RMC. Deze laatste is verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole en wordt daarin bijgestaan door een kwaliteitsadviseur die onbevooroordeeld kwaliteiten, gebreken en potenties betreffende de verschillende plannen en projecten kan duiden. The New Drive ondersteunt als extern kwaliteitsadviseur het departement MOW hierin.
Verder behelst de opdracht het uitwisselen van relevante info en het voeren van inhoudelijke discussies rond de verschillende adviezen hetgeen moet leiden tot een afgestemde evaluatiemethodiek en afwegingskader. Voorts dienen de externe kwaliteitsadviseurs vormingsessies te organiseren voor de bijeenkomsten van de kwaliteitskamer waarin bepaalde thema’s of kwesties verder inhoudelijk uiteengezet en verdiept worden.
Wat is de werkgeversaanpak?
De Stad Antwerpen zet samen met grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) in op een sterk mobiliteitsverhaal met als doel om actieve en slimme verplaatsingen in zowel het woon-werkverkeer en het zakelijk verkeer te stimuleren. Dit traject noemen we de werkgeversaanpak van Slim naar Antwerpen en kwam tot stand naar aanleiding van de (geplande) wegenwerken in en rond Antwerpen. Deze aanpak moet bovendien meehelpen aan de realisatie van de modal shift 50/50 in vervoerregio Antwerpen. Bedrijven kunnen beroep doen op verschillende hulpmiddelen aangeboden vanuit de stad. Eén van deze hulpmiddelen bestaat uit het aanbieden van professionele consultancy, coaching, training en opleiding rond dit de modal shift. Het gaat van het verduurzamen van de mobiliteit door het stimuleren van fiets, openbaar vervoer en andere wijzen van actieve en slimme verplaatsing.
Wat is onze rol?
Sinds 2016 maakt The New Drive deel uit van een consortium dat is aangesteld als dienstverlener binnen een raamovereenkomst. Dit geeft de mogelijkheid om in te zetten op zowel individuele als collectieve ontwikkeltrajecten voor bedrijven omtrent:
Beleid & operations
Gedrag & communicatie
Alternatieven voor de auto in de praktijk
Fietsen voor bedrijven
Flexibel verplaatsen (o.a. MaaS in de praktijk)
Vergroenen van wagenparkern
Welke specifieke activiteiten namen wij op?
Met The New Drive gaven wij reeds verschillende opleidingen en workshops:
Fietscafé Steek een tandje bij in je fietsbeleid: op een enthousiasmerende en interactieve manier heeft The New Drive een sessie gegeven voor KMO’s over het opzetten van een fietsbeleid.
Workshop Towards a flexible, green mobility policy: deze sessie werd opgezet om directie en vakbondsafgevaardigden te inspireren om het mobiliteitsbudget op een meer flexibele manier in te zetten en acties op te zetten om gedragsverandering te stimuleren. Hiervoor werd op maat van het bedrijf een workshop uitgewerkt met personae en een rekentool.
Workshop Vergroening wagenparken: deze sessie stond in het teken van interne kennisopbouw voor het team van SNA.
Lerend netwerk – vergroening wagenparken: aan de hand van 2 sessies werden bedrijven ondergedompeld in de wereld van elektrische mobiliteit. De eerste sessie ging over: hoe het laden inregelen en in de 2de sessie werden praktische handvaten aangereikt rond het opzetten van een e-car policy en communicatie. In het lerend netwerk staat kennisdeling tussen bedrijven onderling centraal doordat bedrijven zelf hun concrete case presenteren en praktische tips krijgen waardoor ze met concrete input ‘naar huis’ kunnen.
…
Daarnaast boden we ook advies rond het stimuleren van actieve en/of slimme verplaatsingen. Enkele van deze advies- en procesopdrachten zijn:
Strategisch en ad hoc advies bij Werkgeversaanpak
Algemene mobiliteitsstrategie van een bedrijf
Quick-scan mobiliteitsbeleid: Mobiliteitsgids met huidige stand van zaken en aanbevelingen
Mobiliteitsactieplan om medewerkers aan te zetten hun gedrag te veranderen
Begeleiding in het interne veranderproces
Begeleiding van organisaties die verhuizen
Aanbodsanalyse met oog voor operationele consequenties voor bedrijf en individu
Implementatiestrategie bedrijfsfietsen, poolfietsen en poolwagens en/of operationele afstemming van de gekozen mobiliteitsoplossingen
Verduurzamen voertuigenvloten met TCO (Total Cost of Ownership) analyse
Coaching van de bereikbaarheidsmanagers van de Werkgeversaanpak
Partners: PWC, Prepared Mind, Kluwer Opleidingen
In navolging van de visie van het ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen en het ontwerpdecreet Basisbereikbaarheid, waarbij geduid wordt op de complementariteit van de verschillende modi en het ‘de bedoeling is een mobiliteitsnetwerk uit te bouwen en knooppunten te ontwikkelen waar verschillende vervoerssystemen elkaar ontmoeten’ gingen BUUR en The New Drive samen aan de slag om een globale beleidsvisie op mobipunten te ontwikkelen waarmee vervoerregio’s en lokale overheden mee aan de slag kunnen.
De beleidsvisie is o.m. het resultaat van een verkenning, waarbij alle relevante informatie van lopende processen in kaart werden gebracht. Op basis van deze info werd een typologie uitgewerkt waar het ruime gamma aan mobipunten gecategoriseerd wordt volgens een matrix met onderscheid naar vervoerniveau (netwerklogica en nabijheidslogica) en ruimtelijke context (stad, dorp, pool en open ruimte).
Vervolgens wordt ingegaan op de locatiekeuze van mobipunten en worden 24 prestatie-eisen voorgesteld die bepalend zijn voor de performantie van een mobipunten. De prestatie-eisen worden in vijf thema’s gebundeld: mobiliteitsaanbod, diensten, oriëntatie, ruimtelijke integratie en ontwikkeling. Negen relevante casestudies voor de regio Oost-Brabant worden vervolgens met detailbeelden uitgewerkt volgens de beleidsvisie. De casestudies werden gekozen in functie van de typologie, zodat de diversiteit aan mobipunten in de casestudies weerspiegeld is.
Tenslotte wordt in het implementatiekader beschreven hoe deze beleidsvisie in de praktijk kan werken.
Partners: Buur
Wat was de opgave?
In het kader van het decreet Basisbereikbaarheid en het Toekomstverbond tussen de overheid en burgerbewegingen wordt het Routeplan 2030 uitgewerkt. Dit geïntegreerde mobiliteitsplan voor Vervoerregio Antwerpen moet de verandering van de modaliteitskeuze bewerkstelligen met als ultieme doel om de mobiliteit en leefbaarheid in de regio op een duurzame manier te waarborgen.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Routeplan 2030, een mobiliteitsplan voor de toekomst in de Antwerpse regio, wordt uitgewerkt binnen een participatief proces van co-creatie met tal van actoren. Naast de klassieke partners (o.a. bovenlokale overheden en de 32 gemeenten van Vervoerregio Antwerpen) zaten ook externen (zoals burgerbewegingen en belangenorganisaties) mee rond de tafel. In juni 2018 werd de visienota ‘Samen vooruit’ goedgekeurd als basis voor dit Routeplan 2030 en werden de doelen en 10 ambities voor Vervoerregio Antwerpen gedefinieerd. In Routeplan 2030 worden de visie op mobiliteitsknopen en netwerken (fiets, openbaar vervoer, auto, vracht) bepaald, rekening houdend met het samenhangend en gelaagd netwerk van collectief vervoer volgens het concept ‘Basisbereikbaarheid’. Daarnaast wordt er vorm gegeven aan de invulling van ‘ruimte en nabijheid’ en ‘sturen van gebruik’. Dit geheel resulteert in een evaluatiekader en een programma van maatregelen.
Wat was onze rol?
The New Drive stond mee aan het roer om de procesmatige aanpak in dit complex proces uit te werken en te faciliteren. We fungeerden als eerste aanspreekpunt en algemene procesbegeleider, verantwoordelijk voor het project- en omgevingsmanagement en het overleg met de lokale en bovenlokale opdrachtgevers. Daarnaast traden wij ook op als expert in de expertwerksessies.
Meer informatie over dit project, alsook de visienota, kan u terugvinden op de website: www.routeplan2030.be.
De Vlaamse Regering heeft op 18 december 2015 haar goedkeuring gegeven aan de conceptnota ‘Met basisbereikbaarheid naar een efficiënt en aantrekkelijk vervoersmodel in Vlaanderen dat optimaal tegemoetkomt aan de globale en lokale vervoersvraag’. Basisbereikbaarheid omvat het kunnen bereiken van belangrijke maatschappelijke functies op basis van een vraaggericht systeem en met een optimale inzet van middelen. Met de invoering van dit concept wil de Vlaamse overheid een nieuwe invulling geven aan het openbaar vervoerbeleid. Op deze manier stapt men in Vlaanderen af van het idee van basismobiliteit.
De krachtlijnen van de conceptnota zijn het gelaagde vervoersmodel (treinnet, kernnet, aanvullend net en vervoer op maat), de combimobiliteit, de samenwerking van de lokale overheden en de Vlaamse overheid in de vervoerregioraad en afstemming met ruimte.
Vlaanderen wordt in de conceptnota opgedeeld in vervoerregio’s. De Vlaamse regering wenst hiertoe proefprojecten op te starten die vanuit het totaalaanbod en in nauwe samenwerking met lokale besturen en lokale initiatieven worden opgesteld. De vervoerregio’s rond Aalst, Mechelen, Westhoek en Antwerpen zijn naar voor geschoven voor de opstart van proefprojecten. Voor elk van deze proefprojecten moet er voor de vervoerregio een mobiliteitsplan opgemaakt worden. De Lijn bracht in het najaar 2017 haar advies uit over de twee en derde vervoerslaag. Voor vervoerregio Aalst werd het finaal uitgewerkte en (onder applaus) geaccepteerde kernnet onder de vorm van een finaal advies met randvoorwaarden aan De Lijn overgemaakt. De vierde vervoerslaag, het vervoer op maat, zal bij voorkeur de reeds bestaande initiatieven integreren (belbus, aangepast vervoer, leerlingenvervoer, deelauto’s, deelfietsen,…), met aansturing van een (nog op te richten) mobiliteitscentrale.
Partners: APPM, Goudappel Coffeng, Instituut Mobiliteit
The New Drive begeleidde, in samenwerking met Rebelgroup, het team achter Slim naar Antwerpen bij de ontwikkeling en uitvoering van de projectoproep 2019. Deze projectoproep richtte zich specifiek naar het versnellen van het concept MaaS in de Antwerpse regio.
De nadruk van de projectoproep ligt op het realiseren en versnellen van multimodale verbindingen van de bestaande en bewezen mobiliteitsoplossingen in Antwerpen. De mobiliteitsoplossingen staan centraal tijdens deze projectoproep. Hun transformatie naar een kwaliteitsvolle dienst die vlot kan interageren met het MaaS-ecosysteem vormen een proeftuin voor innovatieve mobiliteitsoplossingen in de stad, en een inspiratiebron voor andere dienstverleners, gebruikers en de stad zelf. Op deze manier draagt de projectoproep niet enkel bij tot de acute uitdaging op korte termijn, maar ook tot de verdere ontwikkeling van het Antwerpse mobiliteitsweefsel van de toekomst.
The New Drive fungeert als project manager binnen deze projectoproep en is betrokken bij elke fase van het project. Op een deskundige manier verschillende partijen verbinden, het project coördineren en vooral resultaten boeken binnen een korte tijdsperiode, daar staan we voor garant.
Fietsberaad Vlaanderen, het Vlaams kenniscentrum van het fietsbeleid voor overheden op alle niveaus, lanceerde een uitvraag om een kwaliteitsvol en diefstalveilig ‘bewaakt’ fietsparkeeraanbod aan mobiliteitsknooppunten te verkennen en structureren.
Fietsberaad Vlaanderen wenste als resultaat van deze opdracht een syntheserapport dat de visie, het afwegingskader en de mogelijke ontwikkelingsstappen rond fietsenstallingen beschrijft. Dit syntheserapport diende de resultaten en aanbevelingen van het onderzoek naar kwaliteits- en beveiligingseisen per type mobiliteitsknooppunt weer te geven. De visie en het werkingsmodel van het uiteindelijke rapport werden gebruikt als basis voor het versterken van het Vlaams beleid inzake bewaakte fietsenstallingen aan knooppunten.
Partners: Mobiel21
Wat was de uitdaging?
Er zijn vele mobiliteitsaanbieders die hun weg zoeken op de markt, maar op enkele hindernissen stoten. De Marktplaats voor Mobiliteit, mede ingericht door het team van Slim naar Antwerpen, waar The New Drive deel van uitmaakt, richt zich daarom op het vergroten van de (latente) vraag en het stimuleren van private mobiliteitsaanbieders.
Hoe hebben we dit aangepakt?
De marktplaats voor mobiliteit fungeert als via projectoproepen waarbij mobiliteitsaanbieders de kans krijgen een project in te dienen om financiële en inhoudelijke steun te ontvangen voor hun project. Diensten die hiervoor in aanmerking komen zijn zeer divers:
Diensten die zich specifiek richten op gedragsverandering, door gebruik te maken van gamification of nudging.
Diensten die zich richten op het makkelijker maken van anders of niet reizen met hulp van reisadviezen of informatie, pasjes of apps om eenvoudig toegang te krijgen tot andere vervoersvormen en die het afrekenen makkelijker (en goedkoper) maken.
Diensten voor de vervoersvormen zelf zoals slim besloten vervoer, vervoer over water, deelsystemen, etc.
Er kan ook gedacht worden aan partijen die verschillende diensten en systemen integreren, aan elkaar knopen, die dat verrijken met een informatie- of feedbackcomponent.
Met andere woorden: partijen kunnen overal vandaan komen en allerlei verschillende soorten diensten aanbieden.
The New Drive nam binnen deze projectoproepen de procesbegeleiding op, keek inhoudelijk mee naar de voorstellen en hielp bij de implementatie ervan. Doordat wij de ontwikkelingen van (inter)nationale en Mobility-as-a-Service aanbieders op de voet volgen, zorgde dit voor interessante inzichten.
Zowel de Provincie Gelderland als Vervoerregio Amsterdam waren op zoek naar hun rol in de wereld van de deelfietsen én een ideaal scenario voor deelfietsen in de regio. Enerzijds ligt er een belangrijke sturende rol bij de lokale overheden, maar men merkt dat veel van deze lokale overheden te klein zijn om deelfietsaanbieders aan te trekken én dat deelfietsen in een regio pas echt een rol kunnen spelen als er een (bovenlokaal) netwerk wordt uitgerold.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Appm begeleide een aantal werksessies met lokale en bovenlokale overheden en stelde samen met The New Drive een leidraad op. Er werd een wensnetwerk van deelfietsen uitgetekend, dat rekening houdt met de gebiedstypologieën waarmee de vervoerregio werkt en met de functie en de grootte van de verschillende mobiliteitsknooppunten. Met het model dat hieruit voortkwam, kon snel en eenvoudig het aantal deelfietsen op de locaties bepaald worden. Daarnaast kon gekeken worden naar hoe verschillende financieringskaders te simuleren.
Partners: APPM
Wat was de uitdaging?
In de zomer van 2017 werd de stad Amsterdam plots overstelpt door de aanwezigheid van deelfietsen in de openbare ruimte. Om de orde te herstellen en om de controle terug in de handen van de stad te krijgen, werd de hulp ingeroepen van The New Drive en zusterorganisatie APPM Management Consultants.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Samen met de stad Amsterdam werd een beleidskader rond deelfietsen ontwikkeld. De lokale administratie gebruikte dit beleidskader om leidende richtlijnen op te stellen voor deelfietsoperatoren, waarbinnen infrastructuur, operatoren, kwaliteit, dekking, data en operabiliteit in opgenomen werd. Naast deze richtlijnen, omvatte het beleidskader ook enkele beperkingen/randvoorwaarden, waaronder het aantal operatoren, het aantal fietsen en de looptijd van de operatie. Nadat het beleidskader tot lokale wet gestemd werd, liet de stad Amsterdam 3 deelfietsoperatoren toe, met een totale beperking van max. 3.000 deelfietsen in de openbare ruimte. Deze 3 operatoren hebben een vergunning tot maart 2019, hetgeen de stad voldoende tijd geeft om de huidige deelsystemen te evalueren. De rol van The New Drive bij het opstellen van een dergelijk beleidskader voor een stad of een regio is niet te onderschatten. Onze onafhankelijke ingesteldheid, samen met onze doelgerichte aanpak en expert advies leidt vaak tot een spoedige resolutie.
Partners: APPM
In oktober 2018 en maart 2019 organiseerde MaestroMobile, in samenwerking met The New Drive en met de steun van Slim naar Antwerpen, de eerste editie van de Critical MaaS experience. Deze critical MaaS richtte zich op managers, die binnen hun bedrijf de mobiliteit mee vorm kunnen geven.
Hoe zat het in elkaar?
Een groep deelnemers engageerden zich om gedurende een week zoveel mogelijk mobiliteitsoplossingen te testen. Ze kregen hiervoor alle informatie en noodzakelijke tools in handen. Er werd zelfs een Whatsapp-groep voorzien waarin de deelnemers 24u op 24u ondersteuning konden genieten. Het projectteam werkte samen met mobiliteitsaanbieders, waaronder ook MaaS-providers om te komen tot een zo volledig mogelijke mobiliteitservaring.
Wat was het doel van deze experience?
Ervaring is de beste leerschool en geeft mensen de kans om nieuwe inzichten te ontwikkelen. De managers die een week lang ervaring konden opdoen, namen deze nieuwe inzichten mee naar hun bedrijf. Hierdoor kregen ze de kans om het mobiliteitsbeleid verder vorm te geven, waar zeker ook plaats was voor innovatieve mobiliteitsconcepten.
Partners: Slim naar Antwerpen
Wat was de uitdaging?
Voor Fietsberaad Vlaanderen en Nederland werkte The New Drive een algemeen beleidskader uit rond fietsdelen. Deelfietsen bieden tal van voordelen voor de burger en vormen een mooie aanvulling op het bestaande mobiliteitsaanbod. Er bestaan echter verschillende types aanbieders en samenwerkingsverbanden met de lokale overheid, met elk hun voor- en nadelen. Het is dan ook belangrijk om deze keuzes af te stemmen met de beleidsdoelen.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Om de voordelen van fietsdelen ten volle te benutten (en de nadelen te beperken) is het belangrijk om als lokale overheid goede beleidskeuzes te maken en spelregels vast te leggen om zo terug marktmeester te worden. Fietsberaad Vlaanderen wil Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen om de dynamiek in hun fietsbeleid te versnellen. Het algemeen beleidskader rond fietsdelen was gebaseerd op een marktonderzoek, een bepaling van randvoorwaarden en een analyse van samenwerkingsverbanden tussen overheden en deelfietsoperatoren.
Wat was het resultaat?
Het finale document is een erg leesbaar geheel, waarmee Vlaamse steden en gemeenten effectief aan de slag kunnen gaan. Het beleidskader kan gebruikt worden door lokale overheden om hun lokaal fietsbeleid af te stemmen op het veranderende fietslandschap.
Partner: APPM voor het beleidskader in Nederland
The New Drive en Mobiel 21 werkten samen voor Fietsberaad Vlaanderen een visie uit voor het bewaakt fietsparkeren in Vlaanderen. Samen creëerden we een toekomstvisie en bijhorend plan op basis van de huidige en toekomstige noden. Ook de technische evoluties speelde hierbij een grote rol en werden mee in acht genomen.
Het traject werd doorlopen samen met enkele koplopers, zijnde overheden en vervoersaanbieders. Door hun belangen, noden, visies,… samen te brengen met de feitelijke gegevens kon een gezamenlijk gedragen toekomstvisie uitgewerkt worden voor Vlaanderen.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok