Wat is het probleem/ uitdaging?
De Vlaamse overheid wil graag inzetten op het emissievrij maken van de stadsdistributie in de centrumsteden. Hiervoor is echter nood aan diepgaandere inzichten alsook draagvlak, vanuit het bredere stakeholderveld, om te komen tot een afsprakenkader Zero Emissie Stadsdistributie (ZES).
Hoe hebben we dit aangepakt?
De opdracht was tweeledig. In het eerste luik werd een voorbereidende studie omtrent emissievrije stadsdistributie uitgevoerd. Hierbij lag de focus op analyses en toekomstperspectieven (bepalen ambitieniveau). Daarnaast werd op basis hiervan een aanzet gemaakt voor een Vlaamse kaderovereenkomst en werden er mogelijke pilootprojecten gedefinieerd. Het tweede luik zette in op het ondersteunen bij de uitwerking van de kaderovereenkomst door een multistakeholdertraject te doorlopen. In dit traject zijn sectororganisaties, overheid en andere partners met elkaar in gesprek gegaan om vanuit ieders belangen te komen tot een afsprakenstelsel. Door een unieke aanpak binnen dit multistakeholdertraject, waarin hoogintensief overleg werd gepleegd, is een succesvol proces ontstaan wat heeft geresulteerd in een door alle stakeholders gedragen afsprakenstelsel en implementatieroadmap.
Wat is het resultaat/ conclusie?
De diepgaande studie uit het eerste luik dient als basis om het ambitieniveau te bepalen voor de komende jaren. Het tweede luik zorgt voor een gedragen kaderovereenkomst met de sector.
Binnen het eerste luik namen wij met The New Drive voornamelijk het studiewerk omtrent TCO (total cost of ownership) op. Binnen het tweede luik zijn we projectleider en tekenden we het gehele traject uit. Daarnaast begeleiden we ook diverse werkgroepen, stuurgroep en task force.
Wat was de uitdaging?
Goodman is een wereldwijde vastgoedgroep gespecialiseerd in het ontwikkelen van logistieke centra gelegen op strategische locaties in of dicht bij stedelijke gebieden. Hun klantenbestand omvat wereldwijde logistieke en supply chain-bedrijven, detailhandel en e-commercebedrijven Gezien de verwachte evolutie naar elektrisch rijden voor zowel bedrijfswagens, als lichte en zware vrachtvoertuigen wenste Goodman in het kader van een uitbreiding van haar dienstverlening aan haar klanten de business case voor het uitbouwen van laadinfrastructuur voor haar sites te onderzoeken aan de hand van een concrete pilootcase voor een logistieke site in Vlaanderen.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Voor deze haalbaarheidsstudie werd naast jarenlange expertise op het gebied van eMobility gebruik gemaakt van ChargePlanner van onze partner RetailSonar, marktleider in data-analyse en geomarketing. Het voorgestelde stappenplan bestand uit drie hoofdfasen die gepaard gingen met een reeks diepteanalyses en interactieve workshops met de opdrachtgever:
- Definiëren van de laadstrategie in functie van algemene marktinzichten en de specifieke locatiegebonden inzichten
- Bepalen van het laadpotentieel van de locatie voor laden op de site voor zowel personenwagens, lichte en zware vrachtvoertuigen: zowel door de klant van de site zelf als door andere potentiële externe klanten
- Opmaken van de business case in functie van de te verwachte kosten en opbrengsten
Wat is het resultaat?
De business case werd uitgewerkt aan de hand van 3 mogelijke scenario’s op het vlak van laadinfrastructuur voor zowel personenwagens, lichte- en zware vrachtwagens. De benodigde investerings- en beheerskosten en verwachte opbrengsten werden bepaald voor de 3 scenario’s in functie van het laadpotentieel van de site en de verwachte evolutie op het vlak van elektrische voertuigen en hun gebruik op de Belgische markt en de locatie specifieke kenmerken van de site. Daarbij werden duidelijke aanbevelingen geformuleerd op het vlak van benodigde laadinfrastructuur op korte- en middellange termijn. Goodman beschikt hiermee over goede inzichten in het potentieel van laadinfrastructuur op hun logistieke sites in het algemeen en de pilootcase in het bijzonder.
Wat is de uitdaging?
In de logistieke wereld werkt The New Drive hard aan het vergroenen van bedrijfswagens en bussen en daarbij behorende laadinfrastructuur. Naast dit type voertuigen is de volgende stap in de vergroening nu de bedrijfsvoertuigen zelf (trucks en bestelwagens).
Op vlak van logistiek zijn er enkele uitdagingen:
- Er zijn steeds meer voertuigleveranciers die zero emissie voertuigen aanbieden. Hierdoor ligt de uitdaging niet zozeer bij het vinden van voertuigen, maar wel bij de beschikbaarheid van laadinfrastructuur (en het daarvoor noodzakelijke energienet).
- De private sector wil wel overstappen naar EV, maar hecht belang aan het level playing field (dat iedereen dezelfde uitgangspunten heeft). Om dit voor elkaar te krijgen moeten er afspraken gemaakt worden over zero emissie zones (voor o.a. stadsdistributie) zodat iedereen daarbinnen dezelfde regels heeft. Dit moet met meerdere steden en gemeenten tegelijk want anders gaat de sector een specifieke stad niet meer beleveren.
In dit artikel maken we graag een verschil tussen gewone bestelwagens versus medium duty en heavy duty trucks. De eerst categorie kan namelijk gebruik maken van reguliere (AC en DC) laadinfrastructuur, terwijl de tweede meer toegepaste laadinfrastructuur nodig heeft. Hoewel bestelwagens normale laadinfrastructuur kunnen gebruiken en hierdoor minder problemen ondervinden, schuilt er toch een probleem bij het thuisladen ervan. Vele bestelwagens gaan mee naar huis in de avond of in de weekend met het personeel, waardoor ook publiek laden een issue kan vormen. Indien hierdoor straatparkeren noodzakelijk is, maar er duur materieel in de wagen zit, zorgt dit voor lastige situaties. Zeker als de laadpaal niet direct in het zicht van de woning staat.
Daarnaast omvat de logistieke sector ook verschillende deelsectoren: stadsdistributie, verhuisdiensten, belevering winkels, afval ophaling, bouwsector… Enkele hiervan, waaronder de twee laatste, kennen een specifieke dynamiek door de lange afschrijftermijnen van materieel.
Wat doen wij?
Wij helpen zowel overheden als bedrijven bij de logistieke transitie. Dit ondersteunen we door een TCO model elektrische bestelwagens (en na de zomer ook een TCO model elektrische trucks):
Overheden
- We helpen bij het opmaken van afsprakenstelsels rondom zero emissie stadsdistributie. Hiervoor werken we samen met Rebel Group en VUB MOBI. Zo wordt er toegewerkt naar het opmaken van een afspraakkader, dat opgemaakt wordt in overleg met het brede stakeholderveld, bestaande uit zowel publieke als private partners. (MOW Brussel)
- We begeleiden de opmaak van een Green Deal in Brussel rondom duurzame stadsdistributie. Dit omvat een vrijblijvende afspraak om in te zetten op groene logistiek. (Leefmilieu Brussel)
Bedrijven
- Recent werd, samen met adviesbureau Roland Berger, het initiatief genomen om bedrijven actief te gaan ondersteunen in de transitie. Het blijkt namelijk ook hier dat de voornaamste uitdagingen zich afspelen binnen de laadinfrastructuur en netaansluiting. 80-90% van het laden voor zero emissie trucks gebeurt op depots en op het terrein zelf. Vooral bedrijven moeten zich bewust zijn van de gevolgen hiervoor op het terrein en hier naar handelen. Als je een groot truckwagenpark hebt en je moet dit elektrificeren, vraagt dit veel vermogen en heeft dit ook impact op het elektriciteitsnet. Een plan van aanpak met het gehele bedrijventerreinen is aan te raden.
- We organiseren sessies voor bedrijven en netwerkorganisaties over hoe om te gaan met de logistieke transitie en de TCO voor bestelwagens. Hierdoor krijgen bedrijven meer kennis van de inhoud en kunnen meer geïnformeerde keuzes gemaakt worden. (VOKA)
- We maakten een bechmarkstudie voor een verhuisfirma in Nederland evenals een TCO-analyse voor het specifieke wagenpark van een verhuisfirma. (Gosselin – verhuisfirma)
- We maakten via een TCO-analyse inzichtelijk wat het verschil is tussen elektrische vrachtwagens en diesels (Ziegler).
- Wij begeleiden bedrijven en eigenaars van kantoren en warehouselocaties in het opmaken van een business case omtrent laadinfrastructuur. Hierbij kijken we zowel naar de technische als de financiële haalbaarheid en bundelen we dit in uitvoeringsplannen indien gewenst. Zelfs het opmaken van bestekken voor als het onderhandelen met leveranciers van laadinfrastructuur nemen we hierbij graag op. (Intervest) Meer informatie hierover kan je terugvinden via deze link: https://www.thenewdrive.be/cases/intervest-offices-warehouses-als-frontrunner-in-elektrificatie-van-kantoor-en-logistieke-sites/