Wat is het probleem/de uitdaging?
Ondanks dat het netwerk van publieke laadpalen de afgelopen jaren een enorme groei kende, worden veel lokale besturen geconfronteerd met vragen van burgers om hun elektrische wagen, geparkeerd op het openbaar domein, te kunnen laden via een private aansluiting van hun woning. Daartoe wordt in de meeste gevallen gewerkt met een laadkabel die over de stoep en/of het fietspad tot aan de wagen wordt gebracht. Maar er zijn ook meer geavanceerde oplossingen zoals een kabelgoot of een laadarm.
Het concept van privaat laden op het openbaar domein (verderop afgekort als PLOD) wordt echter in de meeste gevallen niet als een positieve ontwikkeling gezien, aangezien de voordelen van het individu vaak niet opwegen tegen de collectieve nadelen. Zo kunnen deze oplossingen hinder veroorzaken inzake de toegankelijkheid en veiligheid van het openbaar domein. Daarnaast houdt het ook een risico in voor privatisering en ‘verrommeling’ van de openbare ruimte, en ze roepen vragen op over gelijkheid tussen wijken (bv. in een wijk zonder parkeerdruk kan dit mogelijks worden toegepast vs. een wijk met hoge parkeerdruk waar dit minder haalbaar is). Anderzijds kan dit concept de transitie naar elektrische mobiliteit nog meer stimuleren en ook een oplossing bieden op locaties waar publieke laadinfrastructuur minder haalbaar is. Hoewel dit een lokale bevoegdheid betreft, is het nuttig om deze mogelijkheden en problematieken op Vlaams niveau in kaart te brengen en verder te onderzoeken.
Hoe hebben we dit aangepakt?
Laadinfrastructuur minder haalbaar is. Hoewel dit een lokale bevoegdheid betreft, is het nuttig om deze mogelijkheden en problematieken op Vlaams niveau in kaart te brengen en verder te onderzoeken.
Hoe hebben we dit aangepakt?
The New Drive is aan de slag gegaan met deze problematiek door in eerste instantie een inventarisatie te maken van de beschikbare systemen/ mogelijkheden en opvattingen van diverse stakeholders op PLOD, dit laatste hebben we in drie clusters gedaan:
- Cluster 1: steden, gemeenten en VVSG
- Cluster 2: distributienetbeheerder (Fluvius)
- Cluster 3: huidige concessiehouders publieke laadinfrastructuur (Allego, Engie & TotalEnergies)
Op basis van deze inventarisatie hebben we een overzicht opgemaakt van de verschillende use cases waarin PLOD een aanvulling kan zijn op het netwerk van publieke laadpunten. Deze cases zijn getoetst aan de bestaande regelgevende kaders om te bepalen wat er juridisch wel/niet toegelaten is. Dit gebeurde in samenwerking met onze partners Portico bv en Erik Caelen.
Wat is het resultaat/ de conclusie?
Op basis van de uitgebreide inventarisatie, use cases en juridische toetsing is The New Drive tot de volgende aanbevelingen gekomen:
- Het wordt afgeraden actief aan de slag te gaan met het toelaten van PLOD in steden en gemeenten;
- Zet als lokale overheid in op de uitbouw van het publieke laadnetwerk om de behoefte aan PLOD laag te houden;
- Ga als lokale overheid aan de slag met handhaving op PLOD;
- Wanneer overwogen wordt om PLOD toe te staan, kies dan best voor de juiste juridische vorm. De domeinvergunning lijkt de meest correcte en gebruikte vorm;
- Zorg voor duidelijke en proactieve communicatie naar de inwoners.