Op vakantie met de elektrische wagen? Relax & take it (electr)easy!

Met de zomervakantie in het vizier, weten we dat de grote trek stillaan zal beginnen. Vele mensen vertrekken met de wagen op vakantie. Aangezien meer en meer mensen elektrische rijden, kan dit met de nodige stress gepaard gaan, zeker wanneer het de eerste keer is dat je elektrisch op vakantie vertrekt. Daarom geven wij graag 10 tips aan u als e-rijder om de langere ritten zonder moeite te doorstaan.

  1. Plan je reis en route op voorhand: Door aan de voorkant na te dekken over de route die je zal nemen, kan je ook op voorhand in kaart brengen waar je kan stoppen en opladen. Is dit een zuinige route? Vermijdt deze route files? Probeer bij het plannen van je laadtijden ook rekening te houden met de rustpauzes die je anders ook zou nemen. Plan dit bijvoorbeeld samen met je ontbijt- of lunchpauze, een sanitaire stop of een koffiebreak. Zo verloopt de laadbeurt extra snel. Tip: vele auto’s kunnen zelf een laadplanning bepalen wanneer je de route ingeeft. Hierbij bepaalt de wagen zelf waar je best gaat opladen en zoekt hij de route op die manier uit. Tijdens het rijden zelf kan de auto zich herberekenen indien nodig, hou hier rekening mee want dit kan een grote impact hebben op uw laadplanning.
  2. Neem eventueel meerdere laadpassen mee (als je hierover beschikt): Indien je over meerdere laadpassen beschikt, is het steeds verstandig deze mee te nemen. In het buitenland werken niet steeds alle laadpassen, waardoor eentje extra achter de hand hebben al eens nuttig blijkt. Je kan echter ook steeds betalen met de bankkaart of een app waardoor je ook zonder werkende laadpas op je bestemming kan geraken.
  3. Hou je actieradius goed in de gaten en herplan waar nodig: Hoewel het steeds belangrijk is om op voorhand een plan te maken, gebeurt het dat je toch meer verbruikt hebt dan gedacht (bv. door lange files, omleidingen,  weersomstandigheden, …). Je actieradius gaat dan sneller achteruit en de geplande laadbeurt is dan niet meer mogelijk. Hou dit dan ook steeds goed in de gaten zodat je tijdig een nieuw laadplan kan opmaken.
  4. Kies voor snelladen: je verliest hiermee het minste tijd: Wanneer je op vakantie gaat, wil je vaak zo snel mogelijk op je bestemming aankomen. Probeer daarom je laadtijden zo efficiënt mogelijk in te richten. Een slimme manier om dit te doen, is door voornamelijk te gaan snelladen. Afhankelijk van je auto, kan je hiermee op 20-25 minuten van 20% naar 80% gaan en ben je voor je het goed beseft al weer terug aan het rijden.
  5. Neem zowel je type 2 als je type 3 (230V-)laadkabel mee: Wanneer je op vakantie gaat, zijn normale laders en snelladers de meest gebruikte oplossingen om snel en efficiënt op de bestemming te geraken. Bij normale laders, zal je de eigen laadkabel nodig hebben om op te laden. Uiteraard is het daarom aangeraden deze zeker mee te nemen op vakantie. Snelladers hebben steeds een eigen laadkabel. Heeft je verblijf geen laadpaal of neem je niet graag risico’s, leg dan je 230V-laadkabel, ook wel grannystekker genoemd, in je auto. Hiermee kan je steeds een noodsituatie oplossen waar nodig en opladen aan een normaal stopcontact aan je verblijf.
  6. Boek er verblijf met laadinfrastructuur in de buurt: Wanneer je op zoek gaat naar een verblijf, kan je natuurlijk ook meteen een doorkijk maken naar alles wat je nodig hebt. Vaak kijken we naar de kamers, zwembad, parkeermogelijkheden en dergelijke meer. Als e-rijder voeg je best nog een extra criteria toe aan je lijstje: een laadpaal. Als je verblijf een laadpaal heeft, kan je namelijk al je trips ter plaatse afleggen zonder laadstress te moeten ervaren wanneer een heen- en terug mogelijk is. Je vertrekt dan gewoon volgeladen aan het verblijf en plugt s’ avonds opnieuw in. Ook de rit naar huis kan dan aan 100% gestart worden wat steeds een fijn gevoel is.
  7. Rij defensief en rem regeneratief: Als e-rijder vertellen we je natuurlijk niets nieuws als we zeggen dat je rijstijl een grote invloed heeft op je actieradius. Hoe defensiever jij rijdt, hoe meer je regeneratief remt en hoe lager je snelheid om autostrades, hoe meer actieradius zal je genereren. Let hier dus zeker op bij de langere afstanden.  En laat ook vooral de “zware” voet thuis en kies voor een relaxe rit aan bijvoorbeeld max. 110 km/u in plaats van 120 km/u. Dit is een kleine moeite om toch weer een pak verder te geraken.
  8. Pak slim – less is more: Dit is een tip die zeker ook voor niet e-rijders geldt, maar misschien nog net iets meer prangend is voor e-rijders: pak slim en laat alle overbodige bagage thuis. Alle onnodige bagage neemt gewicht in en een zwaardere wagen zal ook een groter verbruik kennen. Denk dus goed na of je zeker die 5 badpakken, 7 zonnebrillen of 10 wegenkaarten nodig hebt voor je vertrekt met de wagen. Besef ook goed dat extra bagage-uitrustingen zoals een dakkoffer, fietsendrager op het dak, … een aanzienlijk effect kunnen hebben op de actieradius. Deze bagage-uitrustingen hebben namelijk een invloed op de aerodynamica van de wagen waardoor het verbruik omhoog gaat. Probeer hier in het opmaken van de planning rekening mee te houden, ga in deze gevallen zeker niet te krap rekenen. Weet ook dat deze bagage-uitrustingen zullen zorgen voor extra lawaai in de wagen, ze vangen veel wind waardoor dit dus ook als storend ervaren kan worden.
  9. Download verschillende laadapplicaties waarmee je de beschikbaarheid en tarieven kan opzoeken: Als e-rijder is het gebruiken van laadapplicaties vermoedelijk al je tweede natuur geworden. Hier kan je namelijk snel en accuraat mee opzoeken waar je laadpalen kan vinden, hoeveel ze kosten, wat het laadvermogen is en of ze beschikbaar zijn. Niet alle applicaties werken even snel of bevatten alle merken van laadpalen. Denk er daarom over na om meerdere applicaties te installeren om zo een groter spectrum van laadmogelijkheden in kaart kan brengen.
  10. Zorg dat je batterij tussen de 20% en 80% blijft: Wanneer je de batterij niet lager dan 20% laat zakken, zal de wagen bij de nieuwe laadbeurt meteen aan een hogere snelheid kunnen beginnen laden. Probeer daarom de batterij boven deze grens te houden. Daarnaast spreken we ook vaak van een bovengrens van 80%. Je auto zal namelijk het snelst laden tussen 20% en 80%, die laatste 20% gaan trager. Wil je een snelle laadbeurt, laad dan tot 80% aan een snellader en rij dan weer door. Je zal misschien iets sneller opnieuw naar een laadpaal moeten gaan, maar die tijd win je terug door niet onnodig lang aan een laadpaal te moeten kleven.

Ziezo, dit zijn de 10 belangrijkste tips die wij met The New Drive (en als e-rijders) graag aan jou willen meegeven. Hopelijk zorgen ze voor een zorgeloze trip en kan jij genieten van een zorgeloze en deugddoende vakantie.

Heb jij nog andere tips? Laat het ons zeker weten!

Voor Netwerkorganisaties